tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers

BIsmillahirahmanirahim...

Assalamualaikum w.b.t

terasa jemari ini ingin menulis dah berbicara...
beberapa hari ini terasa sensitif saja.. tidak tahu mengapa.. 'kunjungan' mesej dari seorang sahabiah yang membahasakan dirinya sebagai 'achik' buat hazirah rasa sesuatu..
sukarnya untuk mentafsirkan.. 

pada mulanya terasa ntah apa2 je nak balas mesej sebab antara buku dan sahabiah... hmmm.. which one that important for us..???
hazirah ada paper economi untuk hari yang seterusnya.. as for me, makroeconomi is the killer subject./.. main jawab je bila dapat paper tu.. sebab apa..???sebab soalan susah lorh.... tak faham soalan... hazirah terpaksa study last minute untuk bab2 yang hazirah tak faham... hmmm.. ekonomi, if tak belajar dari awal, dari bab asas, n terus buka je bab yang tengah2 n belakang, sohih...! memang takkan fahamnya.. jadi, hazirah ambil masa yang agak lama untuk belek balik bab2 asas untuk makroeconomi..





jadinya, for paper economi, lebih kepada tawakal tu Alallah.. ^_^(jawapan biasa dengar dari seorang pelajar).. tak pew2.. kita back up balik dengan paper microeconomi pula... 
hazirah teringat dengan satu kata2, even tak tahu dari siapa tapi mampu di manfaatkan dengan baik..

'seorang sahabat itu perlu dirai apabila dia berbicara.. harus di rai bila mengunjungi kita dan jua harus di rai bila menghubungi kita.. even sesibuk mana kita, layanlah even hanya untuk seminit cuma..'

hmmm...^_^.. sebenarnya, hazirah lebih kepada tak berapa nak ingat sebenarnya achik yang mana.. tried to remember.. Alhamdulillah.. mind catch about one day of eidul yang ada kunjungan dari sahabiah2.. salah seorang darinya adalah achik...

tak sahih, hazirah minta gambar dengan achik..
Alhamdulillah.. achik tak begitu susah untuk memberi gambarnya kepada hazirah, maybe she believe me as well...^_^ syukron achik..
comel betul achik...^_^ dah saved gambar achik sekali letak nama 'achik' lagi even tak ingat nama penuh achik..

bermesej dengan achik membuatkan hazirah yang tengah depress dengan belajar terasa terhibur.. terasa tenang.. benarlah, sahabat itu pembawa rahmat.. ^_^
hazirah membalas mesej2nya dengan senang hati, ada juga achik request gambar hazirah..
alamak...! muka dah tomban dah sekarang.. achik pun kata macam tu, namun begitu hanya muka saja yang tomban sebab hazirah dah sedia maklum doktor pernah cakap yang after i got multiple sclerosis if medicine, yang ubatnya bertoksid tinggi seperti ubat chemotherapy, muka hazirah akan sembat tapi badan semakin kurus...

saban hari ada saja yang menegur

' kenapa yang semakin kurus nie..?? tengok tangan tu..'

hazirah hanya mampu lontarkan kepada mereka yang bertanya sebuah senyuman yang hazirah cuba ukirkan semanis mungkin...
how i can give them my answer..???
sekadar menjawab mungkin kesan dari ubat2an kowt...
he3.. ada 'kot' kat belakang meant hazirah sendiri tak tahu apa puncanya..

hazirah mesej2 dengan achik, achik secara tak sengaja terkeluar topik tentang 'makan'.. katanya time sihatlah nak makan banyak2..^_^
tersenyum hazirah dengan bicaranya.. sungguh..! hazirah tidak terluka kerna memang benar, bila dah sakit macam hazirah, selera makan sudah semakin berkurang.. deria rasa juga agak strange dari orang..
achik. seriously, makan banyak deh.. he3.. ^_~

hazirah langsung tak pernah perasan.. namun hazirah sudah sering kali diingatkan bahawa maybe suatu hari nanti, lidah hazirah juga tak dapat merasa makanan dengan baik.. orang rasa lain, hazirah akan rasa lain..
namun, kini hazirah menyedarinya.. deria rasa hazirah agak pelik sekarang..
orang lain rasa makanan itu sedap, p hazirah rasa tak.. orang rasa makanan tu dah elok, tapi hazirah rasa agak kemasinan dan banyak lagi.. bila hazirah menjamah masakan mama, hazirah sering kali mengomel sehingga mama cakap

"apa kena ngan budak nie nie.. makanan dah ok lah.."

??? bagaikan muncul tanda soal di kepala hazirah.. since the day, hazirah dah tak mengomel lagi sebab hazirah sedar yang sebenarnya makanan tu dah ok cuma lidah hazirah saja yang terasa pelik.. hmmm.. Alhamdulillah... masih lagi boleh rasa walaupun rasa yang hazirah 'dapat' itu agak pelik dari orang lain...




kembali tentang mesej dengan achik, achik memberikan kata2 semangat kepada hazirah.. katanya, nanti dia n kawan2 nak cipta kenangan2 indah dengan hazirah.. nak pergi ke tempat yang hazirah nak pergi.. kumpul kenangan2 indah sebanyak mungkin.. ^_^
kerap juga kedengaran keluhan dari sahabiah2 yang kini hazirah jauh lebih pendiam dari sebelum nie..
walaupun masih gemar untuk tersenyum(tak boleh tinggal tabiat nie rasanya), tapi bila berbicara, hazirah rasa agak kekok dan no point to talk.. hmmm

tak tahu mengapa, suddenly menitiskan airmata ketika achik mengatakan dia, ida, yana, dan ayu akan sentiasa ada bersama hazirah di saat hazirah memerlukan..
dear, 
i felt alone.. i need someone on myside to hear my cry n give me some calmness..

nak ida, nak yana, nak ayu, nak achik... uhuk...
sebak sangat rasa nie... please2.. appear on my eye.. hug me please.. 
walaupun hazirah tak mengingati kisah2 lalu kami, tapi hazirah dapat rasakan kami rapat sangat2 sebenarnya..
achik selalu ingatkan yang hazirah sangat rapat dengan ida.. ayu juga sama.. mengatakan itu.. diantara mereka berempat, hazirah paling rapat dengan ida.. 

bila hazirah buka dairy hazirah, ida pernah mengatakan ketika pertemuan berlaku di antara kami beberapa bulan yang lalu, hazirah menangis ketika berjumpa mereka, juga menangis ketika Allah mentakdirkan perpisahan berlaku..

bila hazirah renungi, mungkinkah tangisan itu suatu petanda hazirah akan mengalami amnesia..???
banyak kemungkinannya...
dulu dan sekarang sangat jauh berbeza situasinya..
tengahari, mungkin achik menghubungi ida yang hazirah perlukan dia.. 
ida menghubungi hazirah.. dia kat matrix.. Allahu..
camna boleh tak ingat juga tentang nie..???
hmmmm

ida tanya khabar hazirah.. tanya itu dan ini... i'm cried again n again..
p nangis sorang2 je tapi Allah ada kat sisi sebenarnya..
tarbiah rindu seorang sahabiah kepada sahabiahnya kot..
hazirah rasa sangat, sangat2 merindui mereka.. 
walaupun kehilangan upaya untuk mengingati the past, tapi bagaimana Allah begitu jaga hubungan kami.. persahabatan kami.. kami bersahabat kerana ALlah, kami berkasih sayang juga kerana DIA..

kami sama2 menangis kot dulu, sama2 ketawa, sama2 derita, sama2 susah senang..
ada orang tak dapat gantikan kalian..???
no one...! till the end no one can be replacer...
ukhuwah fillah ila jannah sohabiah...!

rindu kalian sangat3...
ida, jangan nangis tau... tak sukalah ida nangis sebab ita sakit..^_^
senyum tau.. doakan ita kuat..!
tahun depan moga2 kita dapat U yang sama ek sayang... ^_^

comelkan kakak hazirah..???^_^ like youngest sister like sister la...hu3(P/s:dah ada yang  punya so tak boleh kacau)


bercakap tentang U,uhuk..
sedihnya.. kakak yang sering bergaduh, gelak2, gurau2 dah masuk U dah..
dah tinggal hazirah sorang2 dah..
kalau ada dia, boleh je dengar dia berleter ke hazirah tiap2 hari..he3..
bolehlah kenak ke dia selalu...
hazirah jahat tau..
sehari sebelum dia pergi, hazirah raging dia.. hazirah suruh dia buat tu, buat nie...he3...
kakak pula, dia tahu dia dah nak pergi belajar, jadi segala permintaan adik bongsu nie di turuti jew...he3..

hazirah saja buat macam tu..
sunyi pula tak ada dia.. sebelum dia pergi, hazirah yang usik2 dia cakap dia akan merindui hazirah nanti, alih2 hazirah yang merindui dia dulu...
tak pernah pisah lorh..
selalu kongsi apa2 dengan dia... bergaduh pun dengan dia dan macam2 lagi...

tak pewlah.. next year, I pula masuk U ye.. kita fight dua ok kak..??he3..^_^
about marrige pula, I akan pastikan u dulu sebelum I.. he3 sebab I nak belajar dulu.. banyak benda nak genggam nie..
sakit bukan penghalang tau..

cakap pasal sakit bukan penghalang, hazirah sedih sangat sebab ramainya orang minta hazirah berhenti belajar..
minta mama berhentikan hazirah daripada belajar.. kata mereka hazirah tak boleh belajar juga..

siapa cakap saya tak boleh belajar..!?
justeru itu, saya semakin gigih untuk belajar...! 
saya ada cita2.. saya takkan pernah tunduk pada sakit saya.. even doktor kata umur saya hanya 10 tahun saja, tapi saya bukan seorang manusia yang tewas pada takdir..!
saya bukan seorang manusia yang mudah berputus asa..!

ye..! saya merindui saat indahnya pertemuan dengan DIa..
tapi, sekurang kurangnya, sya ingin kembali kepadaNYa dalam keadaan saya mempunyai ilmu, dan seorang yang tak putus asa...
kan hazirah dah cakap, sakit nie amanah ALlah..

Allah bukan tak nak bagi hazirah bahagia macam kalian, tapi Allah nak bagi hazirah agar sentiasa ada dalam madrasah iman..
menikmati manisnya saat merasai cintaNya..

sentiasa merasai tarbiah cintaNya..
hazirah tahu, hazirah juga punya fitrah.. he3..
jujur, hazirah takut kalau sihat nanti hazirah hanyut untuk merasai perasaan mencintai dan dicintai..hi3

nak2 dengan situasi sohabiah2 yang sudah ramai berumah tangga demi menjaga hati daripada maksiat cinta fitnah..^_^
madrasah iman ini penuh dengan tarbiah cinta..
yela.. memanglah tak 'seindah' cinta fitnah tapi ianya menjadi jauh lebih indah bagi mereka yang sentiasa mensyukuri dan mencari cintaNya,..

dengan madrasah iman,
perasaan fitrah hazirah juga berbalas..
haa.. dengan siapa..???
cu try guess...he2

sape lagi kalau bukan DIA..
DIA bagi hazirah senyuman dalam kepahitan,
DIA bagi hazirah tenang dalam keresahan,
DIA bagi hazirah bahagia dalam penderitaan,
DIA bagi hazirah nikmat cinta dalam kepayahan...

jangan cemburu tau...
semarakkan cintamu kepada DIA yang SATU...
hazirah juga ingin berkongsi dengan sahabat2 hazirah..
minggu lepas, hazirah mengalami kesakitan yang teruk kat pinggang dekat ngan kidney..
sukar untuk hazirah duduk diam..
hazirah mengadu dekat mama..

mama terus bagitahu abah agar hazirah di bawa berjumpa doktor secepat mungkin..
Alhamdulillah.. hazirah dapat doktor perempuan, cantik +baik...!
dia tersenyum bila melihat hazirah...
hazirah bercerita dengannya.. dia tanya even hazirah ada demam tak..

of course ada.. sepanjang seminggu raya hazirah demam..
doktor minta hazirah tarik niqab.. muka hazirah diperhatikan.. hazirah diperiksa dengan teliti..

Ya Allah,
betapa hebat KASIHMU kepadaku..
doktor cakap ke dua2 belah buah pinggang hazirah di jangkiti kuman.. berkemungkinan daripada penyakit MS.. bukan itu saja, katanya wajah hazirah kelihatan pucat, tapak tangan hazirah di teliti, seluruh badan di periksa dengan sangat teliti..
hazirah hanya mampu tersenyum saja bila doktor menyatakan kuantiti red blood cells hazirah tak normal..
darah putih lebih banyak dari darah merah..
penghasilan darah merah tidak normal dan sempurna..
akankah ia menuju ke arah penyakit leukimia..???
wallahua'alam..
wanauzubillah...
minta jauh dari penyakit itu...

harapnya hanya sekadar kekurangan darah merah saja dan tidak larat sehingga kepada kanser..
treatment seumur hidup..???
layan sajalah..he3..
tapi kalau rasa dah sihat, break kot dari treatment..
yang penting, mengaji jangan sekali-kali tinggal..
boleh jadi, setiap patah kalam ilahi yang lahir di bibir hazirah, sedikit demi sedikit memberikan keadaan yang membaik kepada hazirah..

hazirah sangat bersyukur di kurnikan sakit ini..
sekurang kurangnya, even xleyh cured, tapi masih ada ubat untuk lambatkan progress penyakit ini..
ye..! memang badan semakin susut, rambut semakin banyak yang luruh, kulit menjadi hangus sekelip mata(Boleh balik asal je^_^), tapi keadaan ini jauh lebih baik daripada yang di hadapi sahabiah hazirah..

dia penghidap trombocytosis.. dimana platelet(confius ejaan) increased count.. boleh menyebabkan kematian mengejut, darah beku di kepala dan tak ada ubat untuk lambatkan.. tak tahu dapat cured tak.. tapi dari pembacaan hazirah, ubat jenis aspirin sangat membantu pengidap penyakit nie..
kuat ye sahabiah...! ^_^

doaku, kasih dan sayangku bersama kalian...

salam sayang...

ikhlas dari hati
Hazirah Al-HAfizah ^_^

0 comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...