tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers

assalamualaikum w.b.t.
assalamualaika ya rasulullah..
assalamualaika ya habiballah..
assalamualaika ya nabiyallah...

dan assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh kepada semua sahabat2 yang ummufurqan kasihi...
lamakan diam???

sabar2...
ummufurqan, alhamdulillah.. masih diberi rezki untuk bernafas sehingga saat ini...
Alhamdulillah... tamat sudah untuk first years of degree... ^_^
selama dua sem nie banyak yang ummufurqan dah lalui...
segala suka duka...
betapa banyaknya airmata yang gugur... sampai sekarang, dah jadi kedekut dah kolam air mata nie nak gugurkan mutiara2 yang mampu meruntuhkan ego lelaki..(betulkan?? lelaki kalah bila tengok airmata perempuan?? huhu.. apa kaitan???? saja.. ok.. stop.. no kontroversi okeyh)..

alhamdulillah.. dah seminggu dah ummufurqan mula bercuti untuk semester break..
but, im so upset cause my semester break is not like semester break for me because i need to go the hospital again and again till it being the obstacle to be to come back to terengganu...

i miss terengganu damn much!!!
much and much!!!
raya aiduladha pun tak balik sebab sangkut dengan exam...
sebenarnya boleh je balik.. tapi ummufurqan tak nak ambil risiko tak belajar bila balik rumah memandangkan 8 september tu ummufurqan ada paper ULUM AL QURAN... -_-...


lagipun, saya tak macam orang lain.. i need a lot of effort than others...
orang lain study sikit pun dah ok.. but im not.. ummufurqan kena usaha lebih sikit.. di sebabkan ada kelambatan sikit... 
kalau nak cakap disebabkan sakit nie, yes.. it is.. this is not the reason.. but, if u at my shoes, u will know how is the progress... how much the illness could be effect your quality life.. how much the illnes could be effect your IQ... how much the illness could be effect your sensitivity...

 IQ... yes.. ummufurqan selalu perhatikan dalam kelas.. even untuk sesimple ayat past tense pun kekadang, benda yg ummufurqan dah tahu, ummufurqan macam agak delay...
orang lain dah gelak2, lama sikit baru ummufurqan gelak...
but, it is ok.. because i often know that how so special i am...

i have several person whose always give me moral support... whose always made me tough..
Alhamdulillah.. alhamdulillah...
especially my kakak2 roomate... whose always seen my tears.. whose always seen my trouble...
i know, i gonna cry when they finish for the degree...
because, in my heart, i have sincerely love to them.. because, when i got even little sick, they will come to me as soon as possible to make sure that i am really ok.. balik dari kelas, if sebelum pergi kelas tu dorang tahu ummufurqan tak sihat, dorang akan terus terjah..  plus, for this semester.. ummufurqan terlalu kerap demam.. sampai mama pun mengeluh.. sebab tiap kali call, dia akan perasan kelainan pada suara and terus tanya

"kamu demam lagi???"

nak sembunyikan, memang tak dapat.. sebab ummufurqan jenis yang ceria.. bila terdengar suram, automatically they will know that im not really ok...

"kenapa kamu macam makin teruk nie.. ma risaulah.."

*gelak...
relaks ma.. i am your daughter.. ma tahu anak ma nie cemana orangnya kan..?? degil... dah kata A, maka A la jawabnya... ^^, tak de B, tak de C...

lumrah belajar kan..??
lagipun, bila dah terkejar kejar dengan assigment, midterm, terkadang overused.. terkadang stress atau over stress... badan kan tak boleh adapt dengan benda2 nie walaupun dah biasa.. automically, i will be down... 


lagipun, my disease selalu buat keadaan ummufurqan di luar jangkaan...
misalnya, pagi tu ok.. sejam lepas tu dah  x ok... gitulah selalunya...

semester 2,
apa ye nak story??
ohyea.. hehe.. sahabat2!,
jangan marah ye sebab ummufurqan jarang update blog nie... buat masa sekarang ummufurqan masih tak mampu untuk manage masa betul2.. ada yang inbox dekat ummufurqan cakap blog lama tak berupdate ^^,... 

komitmen perlu lebih pada belajar.. first year agak kritikal lagi... insha Allah, 3rd year nanti dah ok sebab jam kreadit pun rendah... but, fiinal years maybe will back to busy sebab ummufurqan akan ada tesis..

well.. you know me... ummufurqan kan agak slow berbanding yang lain..jadinya need more times than other la jawabnya ^_^

jujur ummufurqan cakap.. i guess that 1st years nie masing2 masih mencari identiti diri,.. 

siapakah aku di IPT nie..??
aku nak beraksi macam mana..???
dengan sape aku nak rapat..???
dengan sape aku nak kawan..???
hala tuju aku yang sebenarnya kemana..??

bila dah naik tahun dua nanti, semua dah makin stabil..
dah makin tahu mana nak tuju...
dah makin tahu asbab dan munasabab kenapa ke IPT...

but for me, sekarang pun ummufurqan dah tahu kemana halatuju ummufurqan...

terkadang, first years nie, siswa siswi ramai yang terkejut..
dengan kepelbagaian gabungan umur didalam satu kos dan kelas...
tak macam zaman sekolah dulu2.. semuanya sebaya.. but bila dah naik IPT nie, sem satu pun dah pelbagai lapisan umur yang ada..
so, disitula ada panggilan akak abang ect.. but for me.. abang?? eeeeerrr.. never!!! abang is only for the person who get close with me.. as example my cousin or my anothers relative...

tapi, ummufurqan tak delah nak syadid sangat sampai cakap pun ana anta.. saya awak je sebab tengok situasi dan keadaan.. kalau ummufurqan belajar dekat mesir ke, syria ke.. memang i will use that word.. tapi kat mesia nie.. hmmmmmmmmmmm.....
lagipun kena tengok situasi dan sekeliling... macam mana budak kos tu.. macam mana budak kelas...
kalau dorang nie jenis yang sempoi2, kenalah bahasa pun ikut flow.. tapi.. tapi.. i hate to use aku kau... rough!!!

communication skills memang berbeza.. tapi tegas tetap kena ada.. dengan siswi2 bolehlah nak lembut2.. tapi dengan siswa2 nie.....i don't think so...!
nanti lembut2 menggedik jadinya... i hate it damn!

well.. cakap pasal tegas.. pernah beberapa orang sahabat akhowat yang menegur..


first

"yus... jangan syadid sangat yus.. nanti budak laki takut..."

for me.."heh?? gitu ke..??? but for me.. till now, dorang pandai nak hormat... tak de nak huha macam dengan yang lain.. cara bermuamalat pun ada tertibnya.. tak de nak menyakat lebih2... menghormati ummufurqan sebagaimana yang sepatutnya..."

kedua

"yus.. kalau yus terlampau tegas macam nie, memang sampai tua lah yus tak kawen.."

for me.." heh..?? gitu ke..??? bukan ke jodoh maut tu di tangan Allah...?? bukan terletak pada ketegasan seorang gadis... kalau Allah dah kata sampai jodohnya, walau segarang mana pun dia dengan syabab2, pasti Allah akan hadirkan yang sepadannya...  tak perlu nak rendahkan harga diri dengan berlemah lembut dihadapan lelaki.. tak perlu rendahkan harga diri dengan bercakap itu ini tak tentu hala dengan lelaki.. janji Allah tu pasti kan..?? awak nak yang bagus, perfect, yang boleh setia dengan awak.. tapi kalau awak sendiri tak menjadikan diri awak sebagai mana yang awak nak, awak rasa awak akan dapat tak nanti...?"

am i right guys..???
macam2 ragam manusia nie... kepergantungan awak pada sape sebenarnya..??
pada Allah atau manusia..???

sahabat,
manusia nie tak pasti lagi... yes.. you can say that u already meet her or him, but are sure that they will be ur partner of life..??? that will be a part of you..???
can you say that you are really sure about it..???
apatah lagi jika pernikahan tu kalian rancang 2,3 tahun akan datang...

yang bertunang pun boleh putus, inikan pula....(pandai2 sambung ye...)

yang tetapkan sesuatu itu hanya Allah kawan...
bukan manusia.. bukan awak dan juga bukan dia... tapi Allah...

bila ummufurqan dapat kata2 nie, ummufurqan sekadar tersenyum.. takut jika tersalah bicara mengusik hati kecilnya.. benar, perempuan.. sekasar mana pun dia.. sekeras mana pun dia, hati yang dimilikinya tetap lembut.. mudah terluka...

banyak sangat yang boleh dikongsi di kanvas yang cukup cantik nie namun tidak berbicara...
kalau nak taip apa yang berlaku dari awal semester sehingga akhir nie.. mahunya kolam airmata ummufurqan yang dah kedekut nie penuh balik n jadi pemurah balik...
yang sedih2 tu biarlah.. japgi ummufurqan teringat sesuatu...(let it goo...)

didalam semester ini jugak, ummufurqan attack dengan symptons SLE... hee.. suprise kan..???
tapi sebenarnya itu bukan rashes sebagaimana yang dijangkakan.. sebaliknya bleeding dalam kulit... disebabkan pengambilan prednisolone terlalu lama dalam dose yang agak tinggi...

cara munculnya juga umpama denggi.. naik bintik2 merah pada liang2 roma.. sebelum membesar dan merebak seluruh badan... bila disentuh tak timbul... tapi ianya sebetul dibahagian dalam... terlalu banyak sehingga tak menampakkan kulit asal...

kata doktor, makan steroid dengan dose sekian(naik balik).. tapi kata saya, baik tak payah...! sebab sebelum nie dah istiqomah dengan steroid sehingga hundred percent jadi dependent.. finally, bila tak makan makin hilang dan hilang...i know bahaya bila left macam tu je steroid nie...
but I'm taking too long.. semua sendi dah sakit2...kadang2 tak boleh nak bengkok lama2.. terutamanya pergelangan tangan kiri.. sampai sekarang tak boleh seandainya letak pada posisi 90 darjah sebab akan terasa sangat sakitnya.. dan rasa macam nak terpeleuk...mean nak jatuhla... gerak2 bolehla.. tapi kalau nak buat macam orang buat memang tak boleh...

kalau kaki, yes.. memang tak de sensory.. tapi, bahagian sendi masih mendatangkan sakit...
ummufurqan tak boleh bersila atau bersimpuh terlalu lama macam orang lain.. sebab sendi pada bahagian lutut akan melampau2 sakitnya.. kadang2 sampai mengerang...
cerewetkan...???

awak2 semua, syukurlah dengan kesihatan yang Allah bagi pada awak2 semua sekarang,... manfaatkan untuk sesuatu yang sepatutnya... jangan gunakannya untuk yang tak patut...

bulan lepas, ummufurqan repeat lagi MRI.. alhamdulillah.. dah tak rasa apa2 dah.. sebab dah jadi kebiasaan dah.. dan ummufurqan tahu, as long as ummufurqan masih ada nafas, selagi tula MRI tu akan terus repeat and repeat...

sebelum repeat MRI, ada satu kejadian yang ummufurqan rasa cukup tersentuh...
masa tu, malam.. nak pergi ambil midterm.. walhalnya, petang tu ummufurqan ok.. duk gelak2.. study2... masa tu e-wheelchair ummufurqan rosak.. kena baiki n tak siap agi...



ummufurqan usaha jalan... dari mahallah ke dewan peperiksaan utama(DPU) ..
ummufurqan panjat tangga dari bawah sampai tingkat 3... Allah je tahu betapa sukarnya nak panjat tu.. sebab nak angkat kaki yang tak rasa nie satu persatu... kalau tingkat dua ok la lagi.. tpi kalau dah tingkat 3 tu dah mula rasa lain... tambah2 masa tu ummufurqan demam(see.. demam lagi..^^,)
sampai je tingkat 3, mula2 rasa ok kot... nak juga jawab midterm sebab seksa sangat bila midterm tertangguh nie....

then,lama sikit, ummufurqan mula rasa nak terbang.. tak pening.. tak semput.. cuma rasa macam jantung makin slow je.. then rasa badan makin ringan...

request dengan sorang adik nie supaya bawak ummufurqan ke satu tempat yang ummufurqan boleh buka purdah tanpa dilihat siswa... mereka bawak.. dan bagi kerusi.. ummufurqan ingat, ianya akan ok lepas rehat tapi lain jadinya.. muka makin pucat... tangan mula kebas, muka pun mula kebas.. tapi tak semput macam selalunya... not epilepsy...
kebas sangat2... sampai nak cakap apa2 pun susah... bahagian sekitar dagu n mulut then terus ke bahagian badan n kebawah....

hanya Allah je tahu apa rasa ketika tu.. masa tu just mengucap je.. sebab ingat malam tu mungkin malam terakhir sebab dengan seluruh badan dah mula kebas dan naik kemuka.. sebelum nie tak pernah kena pada bahagian muka!!...

then terus tak sedar... kata sorang adik nie, seorang sahabat akhowat yang bekas pelajar perubatan dulu asyik tekan je dada untuk bagi sedar.. tapi ummufurqan tetap tak sedar.. ummufurqan sedar selepas sejam... bila mata terbuka, ummufurqan ternampak seorang medical assistant lelaki tengah tekan dada... 2x yg terakhir memang ummufurqan rasa sakitnya kena tekan dengan kekuatan lelaki...

dalam masa yang sama, ummufurqan cuba cari kelibat sahabat yang mungkin masuk sekali but, dia tengah cakap dengan beberapa orang pelajar perubatan... 
bila ummufurqan dahmula boleh bercakap balik, doktor terus cakap

"dik, lama you tak sedar nie.. just little bit, you boleh koma.. sebab heartbeat you low..."

diam... teguran Allah mungkin.. dan ummufurqan tahu mungkin side effect dari left steroid tu jugak.. sebab pernah sorang nie ingat kan dulu... ummufurqan boleh koma kalau main2 tinggalkan macaam tu je...but i know what i did.. dose masa tu even doktor dah naikkan, ummufurqan tak makan ikut dose doktor tapi ummufurqan turunkan tanpa naikkan.. sebab ummufurqan makan dah lama sangat dah.. takut.. tulang nie dah tak kuat.. sebab ummufurqan bukan jenis yang makan protein cukup macam orang lain.. bukan jenis yang makan buah n sayur macam orang lain...

after that accident.. ummufurqan back to 100% need the walking aids.. if sebelum nie kalau dalam umah dah boleh tak pakai apa2.. jalan slow2.. tapi sekarang dah tak... bila cuma lepas shaking.. n macam kena tiup angin... but, alhamdulillah.. sejak habis paper.. memang ummufurqan usaha sangat2 nak lepaskan tongkat.. sebab nak jumpa ma abah.. tak nak dorang sedih lagi kalau dorang tengok anak dara dorang nie bergantung pada walking aids balik...

susah.. memang susah... even dah boleh jalan. ya rabbi.. muscle spasm.. Allah je tahu.. xnak rehat ke spasm nie..tido malam2 pun kerap terjaga sebab kekadang attack pada muscle dekat bahu.. back muscle... kaki, need to put one pillow... baru rasa lebih selesa...

bila buat hydrotherapy, ummufurqan jumpa akk yang arwah maknya seorang pengidap MS juga... ummufurqan bagitahu dia apa yang berlaku.. dia terkejut sangat... dia nampak sedih.. with say

"yus, cara yus kena nie macam arwah mak akak... sebelum dia mampu terbaring je atas katil..."

ummufurqan tanya maksud akk nie apa..

"arwah mak akak mula2 doktor tak jangka benda nie berlaku macam yus.. but finally collapse hampir koma tu rupa2nya disebabkan paru2.. yus, beware dengan organ2 macam jantung dan paru2 yus.. doktor kadang2 tak jangka... yus refer la ke doktor arwah mak akk dekat HKL,... doktor tu lagi better sebab specialist untuk MS.."

just smiles.. i know how so hard i want to go there... HKL agak jauh.. tak pela... kat sini dulu... insha Allah.. perancangan Allah adalah yang terbaikkan..??? yakinkan...???

insha Allah.. allah tahu apa yang terbaik untuk ummufurqan...
just i want a lot of du'a from all of you... shot me pray so that i will be always tough... ^_^




insha Allah... next time.. ada masa ummufurqan update lagi ye..

salam sayang... 
assalamualaikum..
salam dan selawat buat junjungan S.A.W.
salam penuh cinta dan kerinduan...

hidup ini banyak likunya..
setiap orang lain..
setiap orang berbeza jalan yang perlu dilalui..

kita sebagai manusia perlu sentiasa husnuzhon dengan semua jalan2 ini...
nak atau tak nak, we need to receive and through...

bila kita terima dengan hati yang terbuka, redha dan ikhlas,
tiada kesukaran untuk melalui semua jalan2 itu waima ianya nampak sukar pada pandangan mata manusia yang lainnya...

jangan mengharapkan kehidupan yang sempurna kerana kesempurnaan itu hanya akan hadir bila hati kita ikhlas dengan kehidupan yang telah di takdirkan...

kadang2,
terasa sakit bila orang tak tahu nak hormati kita..
nak hormati perasaan kita..
nak je luah pada sahabat2 terdekat...
namun, bila difikir2kan balik... no!
Allah is first!..
cerita pada Allah...
memang kita takkan dapat dengar 'suara' yang memujuk.. 'tangan' yang memeluk..
namun, pada hati... itu yang DIA akan bagi.. iaitu ketenangan yang tiada galang gantinya...

enough.. enough and enough....

sebab itulah kita kena sentiasa berhusnuzhon dengan situasi dan keadaan...
juga kena sentiasa husnuzhon dengan orang yang berbuat masalah dengan kita..
tak perlu kita nak dendam... biarkan...

Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... ^_^

bismillahirahmanirohim...
salam dan selawat buat junjungan besar s.a.w.

salam sayang penuh cinta kepada kekasih yg AGUNG...

lamanya miss blogspot nie kena tinggal gara2 ummufurqan sibuk dengan IT projek with new wordpress.. wordpress kembar untuk blogspot tapi llagi 'kedekut'.... sebab semua benda nak kena beli and bayar... -_-

tension I...
lecturer nak cantik wordpress tu.. at least 3 post seminggu... but baru je 3 post yg ummufurqan hupdet... ^^,

tak sebab lorl...
sibuk dengan dunia belajar dan kuar masuk hospital...
kadang2, pos pun main hentam je janji cukup syarat untuk di pos...

but seriously i say, agak tak cukup masa nak update...
tak suka sebenarnya guna wordpress sebab agak tak berapa nak cantik nak di bandingkan dengan miss blogspot nie...

pink...pink...weeee...

sem 2 punya cerita..
pejam celik, pejam celik, balance lagi kurang 2 bulan untuk menamatkan semester ke dua atau tahun pertama...

apa nak kongsi???banyak... tapi sebab terlalu banyakla sampai tak tahu nak tulis apa je..

ok.. kita tulis apa yang terlintas aje ye...
semester 2 nie, tak tahula nak kata apa..
jujur cakap.. memang kurang admitted ward.. tapi kesihatan, kalau ikut amatan sendiri memang semakin menurun...

dependent pada steroid sangat jelas sekali semester ke dua nie...
bila left je steroid, on the spot akan jadi lemah selemahnya...
dah cuba sedaya upaya untuk pengaruhi psychology sendiri with said "im not sick! im strong! im tough! i can do it! i can do what i want!"

tapi memang boleh rasa keadaan yang semakin menurun....

i got my e-wheelchair after around 2 month i was worked hard to walk by myself...
step by step that was very slowly... jatuh, langgar tiang dan banyak lagi cerita2 lawak... yela.. delay sangat.. sampai tak sempat nak elak tiang kat depan... >.<

Allah knows my ability...
Allah gave me a chance to walked to go to my classes everyday...
i can felt tired caused of ambulated...

after i couldn't stand with walking by myself, Allah finally gave me my electric wheelchair so that i can go my classes easily... kalau lambat, boleh rempit.. huhuhu...
new experiences...  nak langgar tiang jugakla 2,3 kali sebab tak berapa fasih handle wheelchair tu...
tapi Alhamdulillah.. after a few week ago, dah ok and serasi...

mula2 tengok macam kecik je wheelchair tu.. tapi bila dah naik, kaki tak sampai lantai.. kaki tergantung.. dan boleh naik lagi sorang.. ..

opsss.. wheelchair yg besor atau saya yg tak berapa besor..???? hmmmmmm???

alhamdulillah... ahli2 rumah semua seronok bila tengok ummufurqan pulang dari kelas naik wheelchair.. mereka kesian tengok ummufurqan yang terkedek2 pergi kelas berjalan kaki...
agak slow dan menyakitkan diri sendiri... they could see that...
alhamdulillah.. Allah bg ahli rumah yg saling memahami dan membantu...
wheelchair tu berat, alhamdulillah mereka sama2 angkat bawak masuk dalam rumah.. tak ditinggalkan kat luar rumah sesuka hati...

nak cakap apa ye...???
jujur cakap, ramadhan tahun ini sangat berbeza dengan tahun lepas..
tahun lepas doktor awal2 dah pesan, kalau tak boleh puasa, jangan puasa... tapi Alhamdulillah.. so far, memang puasa macam orang sihat...

but for this year, it was really difference...
16days left... banyak di sebabkan tidak mampu bertahan.. dan body really need steroid to stand at whole day...

***sedih***...
kenikmatan puasa tahun ini tak sama macam tahun lepas...
kadang2,bila cuba juga untuk bertahan... untuk habiskan puasa sehari itu, badan sampai tak boleh nak gerak kerana terlalu lemah...
fikirkan perkara fardhu iaitu kelas@belajar, terpaksa berbuka untuk makan steroid and to be tough untuk bertahan sepanjang hari....

kuat dengan steroid?
yes... kadang2, dose yang rendah dah tak bagi effect apa2 pada diri.. hanya dose yg berjumlah 20mg ke atas ke akan bagi effect..

contohnya tremors, bila makan 10mg je, memang x jalan.. agak teruk.. namun bila makan sehingga 40mg, 5minute after, memang akan berkurang... boleh belajar dan fokus lecture dengan aman...
muscle spasm itu biasa.. bertahan dengan diri sendiri.. abaikan painkiller yang dibekal.. enough.. enough... prednisolone is too much in my body.. tak nak di tambah dengan dadah penahan sakit lagi...

steroid sudah cukup kuat...
tak perlu nak bertahan dengan ubat penahan sakit yang lainnya..

semester 2 memang sangat2 jelas menunjukkan diri ini dependent pada steroid...
doctor's plan nak off kan sebab dah ambik terlalu lama...
ummufurqan cuba berhenti sebelum masanya... 
sebab dose doktor dah kurangkan sehingga mg yg tak bagi effect pada badan.. alang2, ummufurqan off kan terusla..

namun, lain pulak rancangan Allah pada ummufurqan..
off je, badan terus ditumbuhi rashes teruk.. pada awalnya ingatkan dengua fever..
sebab naiknya pada liang2 roma.. kebetulan tumbuh pada hari ke empat ummufurqan demam..
tapi 4x buat ujian darah, it was negetive...
bukan denggi...

semakin expose pada panas, semakin banyak yang naik...
no itchy kecuali bila peluh je... 

namun, bila tak expose pada panas, tak berpeluh, duk dalam aircond, rashes tu semakin surut dan hilang...

ya rabbi,
takkanla??? harini bila pergi kelas,expose pada panas, ada certain part yang mula nak naik balik...
kakak rumah suggest untuk bawak payung tapi ummufurqan tak nak di anggap sebagai PUTERI LILIN yang tak boleh terkena panas...

apa2 pun, pasti ada hikmah nie Allah bagi satu demi satu nie...

Allah sentiasa bagi yang terbaik untuk hamba2NYA...
dan Allah nak hadirkan yang benar2 boleh terima dan faham keadaan ummufurqan...
is there??? ha3... Allah tahu jawapannya!

ooh ya...
love my lecture today...
lecturer dah bagi jalan hala tuju selepas belajar..

1-sambung belajar(in master)
2-bekerjaya
3-berkahwin

3pilihan yang diberikan.. kata pensyarah, fikirlah siap2 nak pilih jalan mana..
kalau nak belajar, teruskan belajar sebelum bekerja kerana bila dah bekerja, susah nak sambung balik.. meant take times untuk sambung dan tarik balik minat nak belajar...

kalau nak kerja, habis je teruskan mencari kerjaya yang di ingini.. if u wanna be a lecturer, want or not u need to further ur studies after graduate for ur 1st degree,...

kawin...???? hmmmmmmmmmmmmmmm... no komen for this one...

after class, puan ada bercakap2 dengan ummufurqan...
pada awalnya bertanyakan kenapa guna wheelchair, what is ur disease, since when u got this and ect...
after that, puan tanya, 3 pilihan, which one that i will choose..???

senyum...
kerjaya???(it was queestion to me)
kawen???(same with career)
futher in master??.. yes.. it was my answer.. maybe akan sambung bidang yang ummufurqan ambik sekarang.. atau beralih pada bidang psychology yang dicintai...

tak pew kalau tak de kerjaya macam orang lain.. at least, hayat yang ada untuk mencari ilmu2 Allah yang sangat luas nie...
rezeki kan dari Allah...
Allah dah tetapkan darimana datangnya rezeki untuk ummufurqan...
jadi no worries...^_^

belajar tetap belajar...
sakit bukanla halangan...
cukupla sakit pada pandangan manusia saja namun sihat pada pandangan Allah dan anggapan diri sendiri..

psychology yang positif boleh buat yang sakit teruk pun boleh survive...
rancangan Allahh kita tak tahukan..???

THE OTHER SIDE OF SUFFERING,
EVERYONE FEELS PAIN.
BUT SURELY , AFTER SUFFERING SATISFACTION WILL ARRIVE.
EVEN WITH SPORTS,STUDYING OR OTHERS ORDEALS.
WITH LIFE, IT IS LIKE THAT FOR EVERYONE.
IF WE CAN BEAT THE PAIN, ON THE OTHER SIDE,
A RAINBOW OF HAPPINESS AWAITS US!
THAT WILL DEFINITELY BECOME A TREASURE.
LET'S BELIEVE IN THAT.

STEP BY STEP,
WHEN MY EXISTENCE SEEMS TO DISAPPEAR,
I WILL LOOK FOR THE PLACE WHERE I CAN DO THE BEST I CAN.
FROM NOW ON, I'LL DELIBERATE SLOWLY.
I WON'T BE IMPATIENT,
I WON'T BE GREEDY,
I WON'T GIVE UP.
BECAUSE EVERYONE TAKES THINGS STEP BY STEP..

(taken by ONE LITRE OF TEARS.. aya-chan)

salam sayang.. (no foto for this post.. ^_^)

Bismillahirahmanirohim...

salam dan selawat buat junjungan besar nabi muhamad s.a.w.
salam penuh cinta dan kerinduan..

subhanallah..
alhamdulillah..
Allahuakhbar...

lamanya ummufurqan diamkan..???

sabar2...
ummufurqan tak pernah melupakan dunia penulisan ini...
dunia yang banyak membentuk minda kreatif untuk ummufurqan...
cuma, ummufurqan menghadapi banyak kekangan untuk menulis...

yela...
habis je final exam untuk semester pertama pada bulan april lepas, need to met my doctors...
at serdang and selayang....

for sure, doktor selayang nak refer ke HKL... 
aigoo.. katanya better review ke sana sebab lebih banyak pakar yang berpengalaman di sana...
dan...
semestinya ummufurqan menolak suggestion tu sebab sangatla jauh...
nampaknya, tak belaja sangatlah ummufurqan kalau ikut je apa kata doktor...

betul...doktor hospital serdang sendiri pernah cakap, apapun yang doktor2 suggest, better ikut je tanpa bantah sebab kalau duk bantah je, mungkin macam ummufurqan sendiri yang cipta halangan untuk berubat....

tapi..
masalahnya, distance is the problem..!
dan.. bagi ummufurqan, sama je... sebab setakat ini, both hospital melihat kepada perkembangan...
dan, masih jugak di bawah rawatan yang sama...

jadi, rasanya ok je kalau tak terima suggestion tu...
ubat dan rawatan hanya asbab...
selebihnya daripada Allah s.w.t.

sepatutnya jugak,
jika diikutkan temujanji, ummufurqan memang tak berkesempatan untuk balik ke terengganu...
namun, Alhamdulillah.. diberi kesempatan juga untuk balik dengan menunda temu janji dengan doktor kepada bulan enam...
sempat balik sebulan je pun jadilah..
Alhamdulillah...
syukur sangat2..
sapelah tak rindu tempat membesarkan...???
semua rindu mesti rindu...

taapi....
bagi ummufurqan sendiri, sekali keluar dari kepompong negeri sendiri dan sekali jauh dengan mak ayah, nampak seperti payah dahla nak macam dulu2 balik...
apa taknya.. buka saja semester baru, sehari sebelum aidilfitri baru boleh balik... begitula sampai habis belajar...
bermula tahun ini, kena redhola tak sempat puasa dengan mama abah.. uhuk...
sedih sangat..!!!

tapi, apa boleh buat..
lumrah anak kan.. bila dah besar, semakin jauh dengan mak ayah.. telifon jela sebagai alat komunikasi...

ummufurqan masih berbaki cuti selama seminggu saja lagi...
selepas itu, bermulalah semester baru...
rasa lain sangat... tak tahu bagaimanakah keadaan musim baru ini nanti...
azamnya nak pergi kelas guna tongkat je dulu awal2 nie sebab tak nak menyusahkan sahabat2 untuk tolak memandangkan e-wheelchair masih belum sampai pada empunya badan nie...
harap2, kuatlah kaki nie untuk bertahan.. berjalan dari satu jarak ke satu jarak...
mohon doa sahabat2 ye...

parents sebenarnya dah mula risau...
sebabnya, mereka dah boleh rasa kelainan ummufurqan masa majlis pernikahan abanng di johor.. 
cara berjalan yang kerap tersasar ke tepi... mungkin kepenatan...
mungkin sebab cuaca... mungkin sebab itu, sebab ini...
banyaaaak sebab...!
yang paling utama, Allah berkehendak...! ^_^

Alhamdulillah... 30 mei baru2 ini, ummufurqan  menerima seorang lagi kakak ipar...
for sure, ini yang last.. selepas ini terima abang ipar je.. sebab abang yang kawin ini adalah yang bongsu lelaki dalam keluarga ummufurqan...
alhamdulillah...
selamat sudah pernikahan dorang...
semoga berbahagia hingga ke anak cucu ye...!

doakan ummufurqan di mudahkan untuk semester akan datang...
insha Allah...
ada masa lagi, ummufurqan update lagi...

TAK PERNAH LUPA TAU...!

tahniah to my brother YUSRIZAL BIN YUSOFF with his couple SHAIDATUL FAREHA..
 
lengkap tiga orang adik beradik perempuan dengan dua orang kak ipar... anak buah sorang lagi xde...hehe
tumpang sat... ambik berkat... who is next..???huhu
my big sibling...!!! semua ada... lengkap... tunggu dua orang lagi menamatkan zaman bujang.. maka lengkapla kuarga kami... enam adik beradik, enam ipar..
barakallah..!!! finally, az-zahra nak che su dukung on the big day of ayah teh... tq sayang tak meragam..!

salam sayang...

بسمالله الرحمن الرحم

Assalamualaikum w.b.t.

كيفحا لوك  readers yang ummufurqan hormati semua...
harap2 semuannya dalam keadaan sihat dan bahagia...

lama blog ini tidak berupdate... maaf... ummufurqan disibukkan dengan belajar... walaupun hanya 13 jam kreadit untuk semester satu nie, namun untuk review n cover balik pelajaran yang ummufurqan banyak leave di awal semester dek teman baik ummufurqan terlalu merindui ummufurqan ^_^(faham ya apa).. Alhamdulillah..

tamat sudah semester pertama...
rasa cuak sangat menanti result semester pertama nie...
hmmm... ummufurqan tak mengharapkan result yang gempak pun... target memang ada.. namun, melihatkan keadaan dan situasi, ummufurqan tak berani nak target result yang cukup tinggi...

xpew2...
kita mula dari bawah.. and, teruskan pendakian hingga ke puncak kejayaan...
ikut schedule yang ummufurqan buat...

ada schedule..???
yes... i has... 
tahun bila ummufurqan target grad, tahun bila sambung belajar for the next step(hope diizin Allah untuk pergi sana)  ,nak jaga ma abah.. dan lain2...

Alhamdulillah...
dah tamat dah semester pertama..
seriously, this sem is short.. tak lama sangat... ummurfurqan cuti around two month and above...
pastu naik sem..

 awal2 second sem nanti ada program dalam seminggu...
semoga dengan keadaan ummufurqan begini, ummufurqan tidak dikecualikan kerana ummufurqan tak nak dengan keadaan yang Allah hadiahkan kepada ummufurqan nie menjadi penghalang untuk ummufurqan berdakwah...

sakitku bukan halangan...
itu yang ummufurqan dari dulu lagi.. kini dan selamanya.. until my breath be end up..!

hmmmm...
how ummufurqan dengan alam degree..???
dengan situasi dan keadaan ini...???

(senyum nie.. nampak tak..??? ^_^)
tiada insan yang tidak teruji...
cuma cara ujiannya itu saja yang berbeza...
ummufurqan jugak tidak terkecuali...
seriously also i am...

ada kalanya,
hati kental dan keras melaluinya,
adakalanya,
terjatuh jua...
hancur luluh sekeping hati yang tidak menentu kekuatannya ini...

namun,
satu perkara yang sentiasa ummufurqan grasp walaupun ummufurqan sedang menangis...

"Allah give me this and this because i can get through...! i'm though! im not weak..!"

^_^
memang...
one stuff that always make other or people get hurt... the thing is words...
yes...word...

kerana itulah satu2nya perkara bagi ummufurqan yang berjaya menghancur lumatkan hati ummufurqan,
yang berjaya pecahkan benteng keegoan ummufurqan yang tak nak menangis kepada menangis,
yang berjaya membuatkan ummufurqan memilih untuk diam,
yang berjaya buatkan ummufurqan lebih banyak bersendirian daripada berada didalam kelompok...
yang berjaya bakar semangat ummufurqan untuk bangkit dan berusaha untuk berjalan ke kelas EVEN ummufurqan tahu akibatnya kepada ummufurqan...

manusia.
kita tak boleh nak duga bagaimanakah sifat dan sikapnya...
kadang2,
yang kita rasa itu adalah musuhlah yang banyak membantu kita,
dan
yang rapat dengan kita tulah boleh menjadi musuh pada kita...

entah...
tak boleh nak di elobratekan bagaimana...

empat bulan menjadi siswi ijazah pertama ini cukup2 bagi kenangan yang bagaikan mungkin bila diusik sedikit, ummufurqan boleh untuk terus ingat..

banyak menangis...
perhaps...

itulah lumrah pelajar kan..???

kadang2,
mereka cakap "tak mengapa, kami faham... sabar ye..."
dimanakah kebenaran kata2 itu..??

***sebak...
mungkin di peringkat awal,
semuanya terselindung...
dan mungkin, perkhabaran yang ummufurqan dapat tahu pada akhir adalah petunjuk dari Allah untuk ummufurqan JANGAN PERNAH BERHARAP pada pertolongan manusia.. dan JANGAN PERNAH BERGANTUNG pada manusia... bergantunglah pada Allah..

kerana DIA lah sebaik-baik tempat pergantungan dan pertolongan...

akak.. really missing u... always hope to meet u again n again... i hope, i still has the change... :'(

ummufurqan banyak berkongsi dengan akak nie... akak yang selalu bagi semangat dan kekuatan pada ummufurqan... kerana dia faham apa yang ummufurqan alami kerana dia dah terlebih dahulu melalui semua itu...

dipandang serong, di ragui status 'sakit' keranak 'kecomelan' sakit itu sendiri yang kekadang ok, kekadang tak ok...

cara dia berjalan juga seperti ummufurqan.. tidak kuat dan mudah untuk jatuh...
namun, ummufurqan lebih banyak bergantung pada wheelchair.. dan second sem nanti insha Allah akan independent dengan wheelchair auto move... hmmm... tak payah dah susahkan orang untuk tolakkan...

berdikari dan gerak sorang2.. best.... rutin dulu.. rindu sangat.. nak gerak sendiri.. berdikari tanpa menyusahkan insan lain...

disaat airmata mudah untuk gugur, 
kakak inilah salah seorang yang ummufurqan cari selepas Allah...
kekuatan semangat dari dia buat ummufurqan menjadi semangat... 

akak ash nie selalu cakap

"yus... orang tak lalu apa yang kita lalui tau.. kita istimewa.. kita kena kuat tau.. kita2 je faham situasi kita2.. orang lain tak.. orang lain kadang2nya tak puas hati dengan kita.. akak sendiri pun sampai tipu yang akak jatuh bilik air bila orang tanya kenapa akak jalan macam nie..."

***sebak...

akak.. how strong u are... :'(
akak dah banyak bagi semangat pada yus..
akak tak pernah lupa yus...
even baca dari status fb yus pun akak dah boleh agak yus tak ok...
akak cepat je mesej atau whatsapp tanya khabar walaupun akak tengah sibuk...

akak, 
terima kasih kerana selalu ada untuk yus... sayang akak kerana Allah...!!!

kata2 persis

"sakit betul2 ke dia tu..??"

juga pernah di perolehi oleh kakak ini...
sama macam ummufurqan...

pertikaian..
terdiam...
hanya mampu tersenyum tatkala mendengar cerita dari seorang adik yang cukup tulus ini bercerita..
tangisnya buatkan airmata yang ingin gugur ini terhenti setakat di tubir mata...
bertakung sebanyak yang mampu...
ceritanya

"kak yus.. tak boleh dengar.. dorang tak kenal kak yus.. dorang suka2 hati je judge kak yus macam tu.. dorang tak berada di tempat kak yus.. sakit kita tak leyh nak duga bila nak datang..."

esakannya buat ummufurqan usaha untuk pamerkan yang ummufurqan kuat untuk laluinya.. mendengar dengan ttenang tanpa menunjukkan sebarang reaksi kecewa...
ummufurqan peluk si cantik manis(isteri orang dah ok..) nie seerat yang mungkin.. 
manja...
seakan2 seorang adik kecil dengan kakak nya yang jauh lebih dewasa...
kucup ubun2 dia... gosok belakang dia... and said "no worry my dear... akak dah agak benda nie.."

pura2 tabah..(kerek)
tak de2... saat itu Allah benar2 pujuk...
jangan nangis.. jangan nangis..
nak nangis nanti2 dulu...

benar sayang...
bila kita nak sakit, bila kita nak susah dan bila kita nak MATI pun kita takkan pernah tahu bila ianya akan berlaku...
kerana apa..???
kerana itu rahsia Allah dik...
hanya Allah yang tahu bila ianya akan berlaku...
akak juga tidak menjangkakan benda ini..
akak sangkakan akak dah takkan kena lagi...
namun, semua ini ketentuana dan takdir dik...
Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba2NYA...

akak juga hanya pegang satu perkara...

 KALAUpun akak di tinggalkan sendirian..
tanpa teman, tanpa sebarang sokongan...
akak yakin.. Allah sentiasa ada dengan akak.. ada dalam hati akak...
susah senang kita hanya DIA yang tahu...
manusia tak dik...

akak juga berpegang,
dunia ini hanya persinggahan...
tempat yang terlalu sementara untuk kita..
untuk kita mencari bekalan ke akhirat...
jalan manakah yang ingin kita lalui...
ke syurga ataupun neraka..????

selama hari ini,
akak tak pernah pun meletakkan apa2 harapan untuk ada seorang yang cukup setia di samping akak... 
akak yakin dengan ketulusan hatimu dik...
terima kasih sayang...!

jujur...
ummufurqan pegang semua secara sederhana...
tiada harapan yang terlalu tinggi untuk semua yang berkaitan dengan masa kini dan masa depan...

jujur,
ummufurqan rasa kadang2 lebih tenang sendirian...
lalui semua ini sendirian... 
tak perlu rasa sakit untuk mendengar ungkapan 'kamu adalah beban'
kepada orang lain...
tak perlu rasa sakit untuk mendengar kata2 "betul ke dia sakit..?? nampak ok je.."

ummufurqan pernah dapat persoalan

"kenapa duduk atas wheelchair..??"

jawapan: susah nak jalan.. boleh jalan dekat2 je...

"tapi kamu nampak sempurna je.. tak sakit..."

subhanalla... alhamdulillah....

hanya mampu senyum dan senyum...

dan akhirnya hanya mampu menjawab

"alhamdulillah... saya tak teruk pun kak... saya sempurna fizikal.. Allah uji saya setakat termampu..."

tak tahu nak explain macam mana lagi andai fizikal yang kelihatan sebagai persoalan...
ummufurqan yakin, tiada siapa yang ingin hidupnya bergantung pada wheelchair pada usia yang masih muda...
pada usia di mana sahabat2 yang lain lincah mengejar cita2...

apa2 pun,
ummufurqan syukur dengan semua ini... kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk ummufurqan...
Allah nak jaga ummufurqan... 
maha hebatnya DIA...

biarlah...
disaat aku di tinggalkan,
DIA akan sentiasa ada di sisi dan di hati...
disaat aku di ragui,
DIA lah yang memujuk hati ini...
di saat aku tiada tempat bergantung dan pertolongan,
DIA lah yang melembutkan hati2 tertentu untuk menghulurkan pertolongan...

tak mengapa banyak menangis didunia ini...
moga2 di akhirat kelak akan bahagia dan takkan menangis lagi...

mohon doa ye sahabat2 syurga...

kak hani... who one also can understanding me... dia jugak melalui apa yang saya lalui... she was SLE patient...
Allah tahu apa yang terbaik.. dunia hanya persinggahan...

SESUNGGUHNYA DUNIA HANYA TEMPAT PERSINGGAHAN..
ENTAH ESOK ATAU LUSA..
KITA AKAN KEMBALI KE SISI DIA YANG SATU..

mohon maaf andai ada silap dan salah..
salam sayang...



bismillahirahmanirohim...
malam menyepi tanpa suara,
desiran angin malam meniup halwa telinga..

jauh...
jauh fikiranku pergi...
merenung setiap detik dan langkah yang Allah beri...

terhembus nafas tanpa rasa lelah...
terkadang penat, ditepis ketabahan..
walaupun sakit di mamah cemuhan..
akukan tetap tabah di jalan TUHAN...

JAUH...
fikiran ini terbang memikirkan apakah yang bakal berlaku pada masa akan datang...???
lama ummu furqan mendiam dari dunia penulisan..
kembalinya menulis dengan kata2 penuh kiasan...

pasti semuanya tertanya-tanya..

apa yang berlaku ummufurqan..???
hanya mampu tersenyum menjawab setiap persoalan...

bagaikan sebuah wayang terlayar di mata...
ONE LITRE OF TEARS...
satu persatu menjadi persamaan...

senyum...
hanya mampu senyum...
Allah bagi disaat kita mampu untuk melaluinya..
takkan Dia bagi sesuatu itu jika kita tak mampu untuk mengatasinya dengan kebijaksanaan kita...

inilah lumrah hidup seorang mujahidah ilmu...
disaat berjuang menuntut ilmu,pasti ada sahaja ujian yang Allah bagi untuk kuatkan hati yang lemah nie...

sebelum melangkah menjadi seorang mahasiswi,
tak pernah menjangka kesempurnaan itu di tarik kembali...
namun, hati yang lemah ini tak pernah menyesal..
tak pernah menyesal melalui semua detik ini walaupun terkadang begitu terasa payahnya..

ada hikmah..
ya... ada hikmah...
Allah nak menjaga..
tak nak bagi lalai..
sebab dah jauh dari mama abah..
dah jauh dari keluarga..
tak nak kaki ini jauh sangat melangkah..
sehingga boleh membuatkan diri ini menjauhi DIA yang tak pernah lupa untuk mencurahkan kasih sayangnya...

terasa sayu...
hebatnya Dia...
Dia terlalu sayangkan aku yang kadang2 sering melupakan DIa...

sehinggakan setiap detik waktuku di dunia ini,
tak pernah di biarkan terus hanyut dalam lautan kelalaian...
digugat rasa tenang di hati dengan sentuhan2 ujian yang kadang2 meruntun...

terfikirkan kehebatan rasulullah dan para sahabat...
bagaimana tabahnya mereka memperjuangkan islam di persada dunia..
betapa kuatnya rasulullah walaupun ujian berat menimpa baginda...

subhanallah...
rindunya pada rasulullah..
terasa sekali ingin bertemu dengannya..
memohon nasihat dan kekuatan darinya agar hati yang lemah ini terus thabat di jalan Allah..
terus cekal dan tabah melalui setiap jalan yang aku pilih...
sepahit dan sesakit mana pun jalan yang Allah pilih untuk aku laluinya, moga hati ini mampu menjadi setenang rasulullah...
agar aku jauh dari keluhan..

sudah lama mata ini degil...
tidak ingin menangis...
keegoan yang ku pegang akhirnya tewas jua...
jernihnya mutiara itu terus2an gugur tanpa mampu aku menyekatnya lagi...
terlalu mudah untuk gugur di saat kegelapan malam ku tempuhi dengan renungan setiap peristiwa yang berlaku...

mungkin...
Allah merindui hati ini merintih...
Allah merindui air mata dari insan yang hina ini...
insan yang terlalu lemah di mata manusia...

terkadang,
kita tak mampu nak duga...
pada pandangan terlihat riang,
namun pada hakikat, bolehkah di duga kenyataannya...???

ya Allah...
terlalu merindui rasulullah...

moga dia mendoakan diri ini kuat di jalan yang telah di pilih Allah...

hati yang sering berbicara tanpa suara...
wajah yang sering terpamer senyuman melindungi kedukaan..
air mata yang tersorot di sebalik tirai senyuman mata...
takkan ada siapa yang mampu menduga...

terkadang,
ada yang bertanya kenapa,
hanya senyuman yang mampu terhias dan menjawab soalan yang di utarakan..

kalian takkan faham...
selagi mana kalian tidak melalui apa yang diri ini lalui...
mata yang memandang terkadang hanya mampu mentafsirkan namun tak mampu untuk menyelami...

di hati,
tak pernah terniat untuk membebani sesiapa...
tak pernah teringin untuk menjadi perhatian dan di kenali hanya kerana sakit yang di alami...
jujur,
aku hanya inginkan kehidupan yang biasa...
tanpa di kenali..
kerana aku jelas tahu..
hati setiap kita berbeza...
ada yang ikhlas menghulurkan bantuan, ada jua yang sebaliknya...
ada yang tulus, dan ada jua yang mempersoalkan...

jujur,
aku mungkin terlihat tabah,
namun sebaris ayat mampu menjadi sebilah pisau yang sangat tajam menikam hatiku...
aku sangat ingin berdikari..
tanpa bergantung harap dan kemampuan pada insan lain, namun, aku hanya mampu melakukan setakat ini...
memaksa diri yang akhirnya akan menyakitkan diri sendiri...

walaupun pedihnya tikaman itu,
aku tetap yakin Allah berikan aku ini kerana DIa inginkan aku terus kuat di jalan DIA..
DIA inginkan aku mengetahui betapa sedikitnya kesakitan ini jika ingin dibandingkan dengan kesakitan di jalan dakwah yang di hadapi oleh kekasih Allah...

aku selalu cakap ingin menjadi sehebat baginda...
tabah... sabar... tenang... 
perlukan aku tewas dan mengalah secepat ini.../???

NO ummufurqan...!!
ini hanya permulaan...
perjalanan kau masih jauh...
jauh mencari apa yang boleh meringankan jalan untuk ke syurga...

aku yakin,
Allah takkan pernah mungkir janjiNYA...
aku inginkan syurga...
jadi aku mesti terima segala kepahitan yang di berikan...

suatu hari nanti,
Allah akan tunjukkan kebahagiaan yang sebenarnya...

jadi,
teruskan perjuangan tanpa mengenal erti putus asa ummufurqan...!
kesakitan itu hanya sementara kerana Allah nak gantikan dengan kebahagiaan yang mungkin tak terjangka...

*******
ummufurqan tak pernah menyesal bila di pilih Allah untuk mengalami penyakit ini kerana bagi ummufurqan, ini adalah dianttara hadiah terhebat dari Allah untuk ummufurqan...

kesakitan ujian lain sebagai rencah tambahan untuk menyedapkan jalan kehidupan ummufurqan di dunia...
siapa tahu, di sana nanti mata yang sering mengeluarkan mutiara jernih ini bersinar dengan kebahagiaan...
siapa tahu, bibir yang selalu di ketap menahan sebak dan sayu ini mampu tersenyum tenang...

senyum...
tabah...
tenang...

menangislah jika itu adalah yang terbaik...

peganglah yang Allah memberi kerana kau mampu menghadapinya UMMU FURQAN...!

jika Allah yakin amalku sudah cukup untuk membawaku ke syurganya, nafasku pastikan terhenti disini...
namun, selagi nafasku masih ada untuk hari esok, bermakna Allah terlalu sayang pada diriku agar aku mengambil peluang itu memperbaiki amal dan mengumpul pahala...

Allahurabbi...
pegang aku pada jalanMU.....


bismillahirohmanirohim..
salam dan selawat buat junjungan besar s.a.w.

assalamualaka ya rasulullah... 
assalamualaka ya nabiyallah..
assalamualaka ya habiballah..

subhanallah
alhamdulillah
wala illa
haillallah
Allahuakhbar...

terima kasih kepada semua kerana memulakan bacaan kalian dengan salam dan selawat..
ok...
dah nak mula guna nickname ummu furqan... >_<

my noughty friend asked me when i would use this nickname..
ok.. i used it..! <3

for this post, kenapa ummufurqan gunakan label yang baru...??

'LIFE AND I'..

anyone may guess it..????
up ur hands please.. he3..(macam budak2..)

ok.. fine..
let's start the story..

for past post, ummufurqan ada cakap yang ummufurqan perlu menjalani prosedur lumbar puncture atau mengambil sample air tulang belakang untuk ujian penting for multiple sclerosis sickness..
so, i'm done..!

ummufurqan menjalani prosedur tu around 2weeks ago..
prosedur tu..???
hmmm.. Alhamdulillah.. so far, xlah sakit sangat... (yeke ummufurqan..??? bukan sampai bergegar ke katil pegang sebab rasa sakit tu..???hu3)..
ok.. i'm not deny for it.. but it is my mistakes... sepatutnya sebelum prosedur tu berlangsung, ummufurqan perlu berpuasa but i'm not..
jam 6 pagi ummufurqan hentam makan nasi goreng daging masak merah satu polisterin.. licin..!
prosedur tu berlangsung pukul 8.30 pagi..

ok.. akui.. bila makankan badan kita jadi kuat..
so, ummufurqan tak imun dengan bius yang dorang bagi..
jadi ummufurqan boleh rasalah tusukan jarum bius dan jarum lumbar puncture tu... >.< 

tolakan pertama jarum LP tu,
ummufurqan rasa kaki kiri bagaikan terkena renjatan elektrik..
tolak kedua ummufurqan rasa seperti terkena saraf bladder.. 
memang terasa sakitnya..
sampai doktor tepuk n gosok belakang minta bertenang...
minta tarik nafas..
n tanya rasa ke sakit..???
of course doktor.. sangat2..
sangat2 rasa sakitnya...
rasa bertaubatlah nak operation... esok2 kalo Allah izin ummufurqan jadi ibu pun, ummufurqan akan menolak jika doktor suggest untuk buat caeser.. sebab kesan selepas tu lagi teruk sebenarnya.. better normal... ^_^

pengalaman buat LP memang bagi ummufurqan satu ruang untuk berfikir lebih jauh...
and i'm really can't seen people who choose to born their babies with caeser...
and i hope, mana ibu atau bakal ibulah.. kalau boleh melahirkan secara normal, it's much better than u choose caeser...

kesan bius tu boleh buat antumna dapat migrain teruk..
dan migrain itu sangat3 menyeksakan...

ohyea, before ummufurqan sambung lagi cerita, ummu nak cerita sikitlah..
doktor2 dekat hospital serdang memang thumbs up..! bagus sangat..
semuanya tersangat friendly..
and dorang membuktikan yang dorang bekerja as doktor betul2 sebab nak bantu masyarakat...
it too different dengan doktor kat hospital lain yang kdang2nya adaa yang bekerja dengan penuh keangkuhan kerana status sebagai seorang doktor..

well.. status as a doktor sangat di pandang tinggi pada mata masyarakat...
sebab apa eh..???
entah... ummufurqan sendiri pun xtahu...


my coursemate@classmate of dakwah... gambar lagi satu, akak who same like me.. jugak pengidap MS.. dia banyak bagi support...

ok.. proceed...
lepas prosedur LP, ummufurqan diminta berbaring tanpa gerak selama 6-8 jam sebab nak bagi tekanan dalam tulang belakang back to normal..
Alhamdulillah...
sepanjang kerehatan tu, ramai akak2 perubatan datang melawat walaupun mereka sebenarnya sudahpun di larang oleh pakar kerana didalam bilik berkenaan(bilik ummufurqan ditempatkan) mempunyai patient yang baru selesai menjalani LP..

tapi dorang bagus...hu3..
dorang datang tanya khabar, salam2.. sembang2 jap then pergi sebab xnak ganggu rehat ummufurqan...
half of them pelajar transfer creadit dari universiti cairo(senior awak.. >.<)
mula2 tak tahu.. pahtu, dorang try2 speaking arab.. eh..???
terus terlintas nak tanya..

"akak2 dari mesir ke..???"

"ha'a.. kitorang dari uni cairo... pindah sini..."

hu3.. ok fine...
malu sekejap... ok..disebabkan dorang pompuan, bukalah niqab... 
please jangan request untuk tengok muka saya, let's me open myself... kalo tak ummufurqan akan rasa malu yang amat2....

apa yang ummufurqan boleh cakap, dorang sangat kakak2...
baik... dorang tanya2 pun macam kawan.. bukan macam doktor..
a'ha.. ummufurqan teringat kata2 seorang akak nie jugak.. dorang bertiga.. jugak transfer creadit from cairo uni.. dorang nak buat assigment.. hu3. dorang cakap first time kowt buat assigment nie.. jadi terkial2 sedikit.. tapi i'm sure that they can do.. ^_^
moga kerjasama yang yus bagi membantu ye akak2 semua.. (love...)

keyh..
back to my story...
biasalah.. hospital serdang is hospital tumpuan pelajar2 perubatan UPM terutamanya...
so, wajarlah jika ramai pelajar perubatan yang datang berziarah.. tambah2 lagi kes MS adalah kes yang sangat rare dan nisbah yang terlalu sedikit sahaja pengidapnya..
see that wire.. itulah salur ubt steroid saya.. yang saya duk main buka katup sebab sakit...
punca..???
jawapan doktor UNKNOWN...
masih tidak diketahui punca penyakit ini terjadi...
tapi tidak akan diwarisi...(ceh ummufurqan macam nak sedapkan hati sendiri je)...
husnuzhon.....
insha Allah.. bakal anak2ku(insha Allah) takkan mewarisi penyakit umminya ini.. >_<

after prosedur LP,
ummufurqan di benarkan balik.. Alhamdulillah...
rehat kat rumah..
tapi siyesly, habis je prosedur tu, ummufurqan memang nak makan apa yang ternampak kat mata..
break dekat R@R minta coolblog... hu3.. pahtu KFC.. uhh.. sedapnya....... ayam3....
suka benor ke ayam...
suka benor ke coolblog...

kerana keadaan ummufurqan yang masih tak berapa sihat, what i want, i got it.. <3
tapi, dalam perjalanan, kereta kadang2 bergegar dan berhentak..
n itu kadang2 menyakitkan ummufurqan apatah lagi ummufurqan baru je selesai buat LP tu...
setiap kali kereta berhentak, setiap kali tulah dahi ummufurqan berkerut menahan rasa sakit sekitar kawasan buat LP...

siyesly, 1st day memang terasa seksa...
solat pun sambil baring...
xboleh nak duduk...

tapi 2nd day, dah terasa terlebih sihat pulak..
tak rasa sakit apa2..
sooooooo, ummu furqan duduk lama2..
so effectnya, 3rd day, mula sakit belakang balik.. kronik..!
headache teruk but still cuba bertahan...

hari berganti hari, headache makin teruk..
sampai terpaksa ke hospital.. n doktor cakap komplikasi dari kesan LP...
terus ke kecemasan...
memang tak tahan sangat headache sampai basah niqab menangis...
last2 nurse bagi morfin.. dadah tu kuat tau.. sampai bila di masukkan, ummufurqan terus jadi sedar tak sedar...
separa sedar...
bila jumpa doktor, dengar tak dengar ap doktor cakap..
doktor tanya tak dapat nak jawab dengan baik...

Allahu Allah..
disebab ianya kesan LP, doktor refer kepada pakar bius.. untuk check up balik apa sebab..
perjumpaan dengan pakar bius pulak masalah..
sian mama.. satu hospital kena tawaf...
sebab pakar bius cakap bukan kes dorang.. n my headache memang tak tertahan..
kembali ke ER... then refer balik ke medical team...
then medical team cakap that headache di sebabkan penyakit ummufurqan teruk radangnya pada bahagian otak dan mata.. itu yang menyebabkan kesakitan tu... 

in same day, ummufurqan jugak refered pakar mata..
sebab ada eye's pain..
di check up apa sume..
mata ok.. taapi doktor cakap, my nerve,.. atau my saraf.. itu yang kelihatannya bermasalah dan menyebabkan kesakitan tu...

my own wheelchair.. tapi dah kena tukar sebab rosak... sekarang guna wheelchair lagi ringan.. he... Alhamdulillah... istimewa sungguh..!
i love doktor mata..
penuh keibuan.. doktor sendiri yang angkat ummufurqan dari wheelchair untuk duduk atas kerusi untuk check mata... 
dia banyak bagi kata2 semangat pada ummufurqan..

katanya, ummufurqan muda.. ummufurqan kena kuat mental.. kena lawan emosi ummufurqan yang kadang2 terganggu di sebabkan ubat2an highdose dan kerana penyakit itu sendiri...
kata doktor,  walau apa pun suggestion daripada doktor, terima jew sebab penyakit nie terlalu rare  dan apa yang doktor suggest adalah yang terbaik untuk prevent penyakit nie daripada agresif...

kerajaan juga berbelanja berjuta-juta untuk mendapatkan bekalan ubat MS.. kata doktor, ubat2 MS adalah antara ubat yang berkos paling mahal.. kerajaan boleh support separuh je sebab terlalu mahal... and if i need beta interferon bagi menggantikan steroid highdose untuk jaga tulang dari osteoporosis (suntikan sendiri like suntikan insulin) kerajaan just boleh bagi percuma beberapa bulan awal je selepas dari tu, ummufurqan kena keluarkan belanja sendiri yang memakan belanja around RM4k per month... (Allahu Allah...)
and i need it untill mylife end....

seumur hidup..??? yes...
seumur hidup... tapi kesan sampingan dia tak seteruk steroid...
kerana itu jugak, doktor2 suggest pada ummufurqan untuk join group for pengidap MS.. sebab group tu ada peruntukan sendiri untuk ahli2 dia.. dan juga suggestion untuk mendaftar sebagai OKU sebab dengan kad tu ianya dapat mengurangkan sedikit beban...

insha Allah.. in proceed...

apa pun jalan yang Allah bagi pada ummufurqan, ummufurqan yakin ianya penuh dengan hikmah dan pasti ada sebab kenapa Allah takdirkan ianya berlaku...
soal masa depan...
jujur,
ummufurqan tak pernah berharap pun.. sekadar impian dan angan2 yang mungkin boleh di capai dan mungkin juga tidak..
sebab..???
sebab ummufurqan tahu keadaan ummufurqan dengan sangat2 baik... 
setiap orang inginkan yang terbaik...
dan ummufurqan tidak mampu untuk jadi yang sempurna...
cukup apa adanya dan menjadi yang terbaik untuk diri sendiri dan ummah...

dakwah..???
yes...
mungkin this is one way yang Allah bagi pada ummu untuk berdakwah pada masyarakat..
tak semestinya sempurna baru dapat berdakwah...
tak semestinya sihat, baru dapat berdakwah...
mungkin sisa2 hidup yang masih ada walaupun kadang2 terasa sukar adalah satu ruang untuk dakwah...

ummu furqan, 
anda seorang da'e.. ^_^
pikul tanggungjawab yang Allahh bagi sebaik mungkin..
demi akhirat.. insha Allah...

salam sayang....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...