tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers

bismillahirahmanirohim...
salam dan selawat buat junjungan besar S.A.W.

assalamualaika ya rasulullah..
assalamualaika ya habiballah..
assalamualaika ya nabiyallah...

kekalkan rasa rindu dan cinta buat kekasih yang AGUNG..
kekasih nombor dua  pemilik hati kita dunia dan akhirat selepas Allah S.W.T...
semoga di akhirat kelak ada syafaat dari Bad\gubda S.A.W untuk kita semua atas rasa cinta kita pada baginda S.A.W.

Alhamdulillah..
percutian semeseter ketiga saya sudah pun sampai ke penghujungnya..
hanya berbaki lagi seminggu.. 
maka bermula isnin depan(8/6/2015), bermulalah perjuangan saya disemester baru iaitu semester keempat...

Alhamdulillah..
sehingga kedetik ini masih ada nafas untuk meneruskan perjuangan dalam menuntut ilmu dan menyempurnakan tanggungjawab ini....
semester yang baru dengan semangat yang kian baru jugak dengan progress yang kian baru dari hari ke hari...
coklat baru... sedap..!

permulaan semester yang baru dengan bekalan 'coklat' yang baru ^^,...
syukurlah... mungkin ada hikmahnya disebalik penambahan coklat baru nie...

tak perlu saya sebut 'coklat' apa, kerana saya yakin, rata2 mengetahui apakah itu 'coklat' yang saya makan secara terus selama 3tahun ini untuk melengahkan serangan2 baru...

Alhamdulillah...
serangan itu tiada sejak kebelakangan ini nak dibandingkan dengan sahabat seperjuangan saya.. 
bila in touch dengan nya, saya pasti dimaklumkan dia sedang mendapatkan rawatan dihospital kerana serangan baru... kelebihannya, symptonsnya mungkin on off disebabkan ada serangan...

namun, berlainan dengan saya.. kelihatannya seperti sekata, tiada serangan namun symptons saya tak pernah off....always in progress... bahkan symptons yg ada semakin galak bermain dalam diri saya....

saya syukur bila orang cakap

"haa... dah sihat dah dia.. dah tak masuk hospital dah... syukurlah.."

amin...! itu doa bagi saya... sebab setiap kata2 itu walaupun hakikatnya saya tahu progress diri saya macam mana, lama2 boleh dimakbulkan Allah..!
sape tahu salah seorang dari yang menyatakan ayat nie adalah seorang yang senang dimakbulkan doanya..? ^_^ Alhamdulillah....

saya dan rakan seperjuangan sering berkongsi progress masing2...
ya, dia turut mengakui berterusannya progress saya.. fiziknya tiada attack, namun dalamnya sering ada progress... yang sering dirisaukan mana2 pesakit yang lain...

in shaa Allah, ada rezki saya pun boleh sembuh macam biasa... tiada yang mustahil bagi Allah...

apa yang saya alami..???

kulit saya menjadi sangat sensitif.. tidak pernah off untuk symptons yang ini... bila saya memagang ice atau memegang gelas yang ada ais, ya Rabb.. tak lama, seminit pun jadi... tangan akan terus memerah dan pedih... pada awalnya saya ingt biasa je.. namun rupa2nya tak...

bukan pada sejuk je, juga pada cuaca panas... kulit memerah seperti udang kena panggang terutamanya pada bahagian lengan walaupun saya berada dalam rumah... pedih bagaikan kulit yang melecet akibat terlalu lama menggaru dan terusnya disiram dengan air (gambaran), muka juga begitu...
kadang2, untuk kurangkan pedih, tuala kecil basah akan sentiasa ada kat tangan untuk diterap ke muka... 
kalau lengan ok, boleh tahan, namun untuk kulit muka memang tak... sebab semua tahu kan kulit muka kita mungkin tak setebal kulit tangan... bila saya berjalan bawah matahaari, cam biasala.. payung... yang awkwardnya orang akan tengokla.. sebab dah tutup semua tapi still berpayung...
well.. saya anggap dorang tak tahu apa2 sebab dorang memang tak tahu pun kan.. hu3

saya pun manusia biasa, kadang2 ada juga keinginan untuk berjalan jalan macam yang lain... kaki memang takkan rasa lenguhnya, Alhamdulillah... namun belakang saya akan menunjukkan pain nya bila badan sudah tak mampu untuk terus melangkah.. haa.. tapi saya suka juga cabar diri saya...
alah, sakit jangan nak manja sangat.. makin dimanja makinlah badan akan jadi mengada ngada..
so act like normal... ^^'

tak stabil tu macam biasalah kan...
comel sangat haa.. boleh bersaing dengan anak2 kecik...

bila jumpa doktor beberapa minggu yang lepas,
story everythings! apa yang saya alami.. n yes, doktor tu pun akui symptons saya in progress over the time...
two of neuro specialist disscuss each other, how should they do toward me...kata salah seorang darinya, symptons saya semakin serius... tak menunjukkan main2 dah macam sebelum2 nie... disebabkan tu, hasil disscusion, saya diberi tambahan ubat baru...

pada awalnya, steroid sebagai end up nya untuk pertemuan tu... tapi saya baru diberhentikan steroid awal tahun nie... kesannya mungkin masih ada.. jadi buat sementara nie, steroid akan dielakkan dan diberi beberapa jenis coklat2 lain untuk bantu reduce symptons... stay monitor n coming MRI repeated again...

bangun setiap pagi pening2...
tapak kaki sakit melampau2... nak stabilkan badan bila berdiri pun kadang2 susah.. tapi tak pela.. usaha tu penting...
jangan kata SUSAH sebelum mencuba...
jangan berputus asa sedangkan peluang untuk berjaya itu terbentang luas...(cewah.. pandai sangat mengayat.. padahal terkadang emo jugak... sebab geram dengan diri sendiri ^^')

soal mata, tak nampak nak kata apa2.. sebab neuro serahkan sepenuhnya dibawah pengawasan opthal...
eye's pain tu sentiasa ada terutamanya pada bahagian kiri... blurred vision, sometimes double vision... sometimes temporary blindness... end up..??? tunggu apa kata opthal minggu depan.. hehehe

apa2 pun UMMU FURQAN mohon doa sahabat2 yea.. moga perjuangan ummufurqan dalam menuntut ilmu dimudahkan walaupun "sahabat" nie sentiasa menemani tak kira masa... tak kira siang atau malam.. tak kira sedang buka mata atau tutup mata... ^^, itu namanya the true friend kan..????

oklah.. setakat nie untuk coretan kali ni...
 salam sayang untuk semua...



Assalamualaikum w.b.t.
salam dan selawat buat junjungan besar S.A.W.
kekasih Allah yang maha agung...

assalamualaika rasulullah...
assalamualaika ya habiballah..
assalamualaika ya nabiyallah..

hati akan tenang selagimana pergantungan pada Allah itu ada


Allahumasoli3saidina muhamad...

kaifaha lukum???
moga2 sihat ya semua....

Alhamdulillah.. pejam celik pejam celik.. sudah berakhir pun semester ketiga ni... semuanya berlalu dengan begitu cepat sekali...
saya sendiri pun tak percaya saya sudah melangkah sejauh ini...
masuk saja semester keempat iaitu penamat tahun kedua, semuanya akan berjalan dengan lebih pantas...
tahun ketiga seterusnya tahun terakhir iaitu tahun akan bergelut dengan thesis, research.... Alhamdulillah...

walaupun banyak kesukaran yang perlu dilalui, Alhamdulillah.. DIa tak pernah lepaskan hati saya sehingga saya boleh jatuh ke lembah putus asa... tatkala diuji dengan ujian dan fitnah yang sama, saat itu terasa teramat sukarnya nak dibandingkan dengan sukarnya menahan sakit akibat 'sahabat setia' nie...

tapi, saat itu Allah hadirkan insan2 yang terus2an memberi semangat pada saya.. memberi kata2 nasihat.. memberi kekuatan pada saya.. meminjamkan bahunya pada saya.. menenangkan saya dengan pelukan kasihnya seorang sahabat dan seorang kakak... subhanallah... indahnya percaturan Allah..!!

disaat ramainya yang berpura-pura, masih ada yang ikhlas dan jujur...
dan boleh terasanya keikhlasan mereka dalam sentiasa bersama saya...

terkadang kesabaran saya seolah olah cuba dicabar... dan ada kalanya saya rasakan ya rabb, kesabaranku ditahap maksimun.. mampukah aku terus bersabar...???
tapi, tiba masanya di saat kesabaran itu ditahap maksimun, Allah jadikan hati ini seolah2 kering...
tidak terasa apa2.. kosong...
dan saat itu rasa sangat syukurnya.. syukur yang sangat... Alhamdulillah...

disaat hati itu beku,, walau apa pun yang manusia buat terhadap peminjam hati beku ini, no respon, no reflect... just cool n teruskan hidup macam biasa...
kadang2 ada juga terfikirkan, ala mereka yang sengaja nak cari pasal nie sebab dorang teringatkan saya... (perasan kan..??? huhu.. husnuzhon nim...)
itu salah satu cara sebenarnya untuk saya tetap cool.. tak nak dan tak nak ambil tahu...walaupun saya tahu lambat laun saya akan tahu juga...

3semester... dengan keadaan kesihatan saya yang berbeza.. namun saya tahu,, dari masa ke semasa... Allah membentukkan diri saya untuk lebih cekal dan berdikari... untuk terus dan terus fight sakit saya yang sentiasa cuba bergelut dengan saya terutamanya kepala, mata, belakang dan tangan saya...
sakit, blurred vision, double vision, numbness, rasa macam kena tikam dengan pisau dekat muscle2 tertentu...

yeah,, walaupun saya tahu keadaan saya secara hakikatnya menurun, tapi tak mengapa.. kerana Allah izinkan saya untuk kelihatan ada improvement pada sudut fizikal...
psychology... yes... psychology yang saya sentiasa cuba set yang saya tak sakit.. tak rasa apa2 sehingga di hadapan sahabat2 pun saya kelihatan biasa sedangkan pada hakikat, sakit itu amat terasa.. dan sukar untuk dikawal...

tapi saya tak nak hidup bergantungkan dadah semata mata.. cuba hidup secara natural... lawan semua symptons dengan psychology... seandainya ditakdirkan makin teruk, itu perancangan Allah yang lebih baik.. Allah mungkin ada sesuatu yang lebih baik untuk saya.. untuk kehidupan saya pada masa kini dan akan datang... hikmah yang cukup sempurna kelak... husnuzhon...

alhamdulillah... doakan saya terus positif dengan keadaan saya dan apa yang akan saya lalui pada masa akan datang....
sekarang saya sedang bercuti selama dua bulan sebelum meneruskan semester penghujung untuk tahun kedua ini...
Alhamdulillah...


doakan saya dapat meneruskan pelajran saya dengan baik dan boleh mencapai cita2 saya...

salam sayang...


assalamualaikum w.b.t.

assalamualaika ya rasulullah...
assalamualaika ya habiballah...
assalamualaika ya nabiyallah...

salam dan selawat buat junjungan besar kekasih Allah yang dirindui selalu...

cepatnya masa berlalu...
pejam celik pejam celik... 16 march ini akan bermulalah final exam untuk semester pertama tahun kedua saya.. tembak doa banyak2 ye untuk saya...
insha Allah... final akan berakhir pada 3 april.. dan seterusnya saya akan kembali ke kampung kelahiran saya di bumi pantai timur untuk merehatkan minda dari tekanan belajar.. merehatkan diri dari kepenatan menempuhi semester baru yang semakin mencabar... dan semesti untuk mempersiapkan mental saya agar terus kuat berpegang dengan tali Allah...

apa akan berlaku pada semester akan datang masih menjadi rahsia Allah...
moga2 saya yang lemah ini akan terus kuat dan kuat...

semester ini baru saya sedari agar mencabar untuk saya apabila saya meneliti slip peperiksaan.. :(
memang agak mengejut... tiba saat untuk menduduki peperiksaan akhir baru saya sedari bahawa lima dari enam subjek yang saya daftarkan untuk semester ini rupa2nya berbahasa arab... Allahurabbi....

saya sebenarnya agak lemah dalam bahasa arab dibandingkan bahasa enggeris...

justeru itu saya mohon doa dari sahabat2 semua.. tembaklah doa untuk saya banyak2 agar final semester ini saya boleh tempuhi dengan mudah walaupun sebenarnya agak mencabar... mohon ya.. :)

salam sayang

Assalamualaikum w.b.t.
salam sayang kepada semua yang masih sudi membaca penulisan saya yang tidak menentu update nya..
sebelum itu... sama2lah kita berselawat dan menyampaikan salam kepada baginda S.A.W.

assalamualaika ya rasulullah..
assalamualaika ya habiballah..
assalamualaika ya nabiyallah...

ya Allah...
ketika ini begitu terasa sekali tautan rindu kepada DIA yang satu dan kekasihNYa yang mulia...
terdetik sebak yang mencengkam...
benarlah... dakwah rasulullah itu tiidak mudah... tapi baginda sabar dan terus sabar... walau seteruk manapun cubaan yang datang, Baginda sabar dan terus mencuba....

begitulah situasinya dengan saya...
saya juga ingin mencuba dakwah secara praktikal.. bukan sekadar teori dan juga penulisan...
saya tahu pada mentaliti masyarakat.. umumnya memikirkan saya MUNGKIN tidak mampu.. iyela.. sebab saya nak berjalan pun, nak orang pimpinkan...
di tempat belajar pula hampir sepenuh masa bergantung kepada walking aids sehinggakan ramai yang menyangkakan saya seorang yang lumpuh teruk dan tidak mampu berjalan seperti orang lain...

tidak... saya boleh berjalan lagi walaupun kaki saya tiada sense... dan sense yang berbaki sedikit di hujung jari.... Alhamdulillah...
paling tidak saya masih sensitif jika saya terpijak barang berharga milik sahabat2 bila hanya jari kaki  yang masih sedikit rasa...

setiap kali housemate saya bercerita perihal sahabat2 mereka yang kesian dengan saya.. dan fikirkan 'bagaimana saya bergerak" "bagaimana saya bangun dan duduk" dan lain2 lagi.. saya hanya tersenyum dan kadang2 gelak...

sayang! 
akak masih boleh jalan lagi... akak guna walking aids sebab nak elak jatuh saja... sebab kaki akak xde sense... tak stabil.. itu saja... berjalan, insha Allah.. jika Allah izinkan.. akak masih mampu... bukan lumpuh sepenuhnya.. lumpuh penuh itu pengalaman lalu akak... pengalaman yang banyak mengajar akak erti sabar dan perlunya kuat serta sentiasa positif... :)

Alhamdulillah...
semester 3 ini, saya mencuba untuk mengikuti sahabat2 batch melakukan aktiviti luar...
biasalah kami apabila menjadi pelajar jurusan dakwah... pastinya kami belajar teori dan akan ada praktikalnya by sem...
sudah 2 semester saya terkecuali daripada aktiviti yang perlu dilakukan kos kami retetan keadaan saya yang tidak menentu dan saya diberi pengecualian...
namun... saya sentiasa berfikir, sampai bila saya harus dikecualikan?? sedangkan saya mempunyai 8 semester untuk ditempuhi...
sekarang saya sedang menempuhi semester 3.. dan masih berbaki 5 semester...
2 semester pertama@ tahun pertama, telah saya sia2 kan... saya dikecualikan kerana keadaan yang sangat2 tidak menentu...

saya terfikir, takkan seluruh semester saya perlu mengelak daripada aktiviti praktikal ini..???
adakah saya hanya perlu kuasi teori..?? praktikal saya macam mana pulak..???
saya tak nak menjadi seorang yang HANYA ada ilmu TAPI tidak tahu untuk mengaplikasikan...


saya tak nak gunakan alasan saya sakit...
sakit saya hanya sementara... saya tak tahu selama mana tempoh yang Allah rancangkan untuk saya berkeadaan begini... jadi, takkan saya nak terus begini...??? move forward..!
itu adalah pilihan saya...!

NEKAD...!
DEGIL..!
TOLAK APA ORANG FIKIR...!

itu semua yang saya pegang sehingga kini...
saya nekad... lawan dan lawan... 
akhirnya, semester ini saya diizinkan jua untuk mengikuti program 'HOMELESS"...

ya... saya tahu... antibody saya sangat lemah dan mudah untuk dijangkiti apa2.. tapi, saya yakin... Allah akan jaga saya selagi restu kedua ibubapa saya ada...

ya.. saya tahu... sahabat2 saya berat hati untuk mengizinkan saya pergi... kerana saya yang tidak mampu berdiri jika tertolak... dan berkali kali mereka bertanya yang boleh ke saya pergi..??

ya... saya nekad.. sya akan pergi... untuk dapatkan pengalaman berharga ini... saya tidak pasti semester akan datang saya akan ada lagi atau pun tidak... jadi, saya inginkan pengalaman itu bermula semester ini...

saya berkali kali nyatakan kepada keluarga saya terutamanya mama saya...
saya tidak akan apa2 selagi mama yakin saya mampu menjaga diri saya...
saya berkali kali bercerita dengan mama program saya semester ini.. dan saya nyatakan nak join...

dan Alhamdulillah.. mama izinkan... 
sehingga ke detik saya sedang bergerak melepasi pagar kolej juga saya masih meminta izin mama...
dan mama cakap 

"pergilah... jaga diri elok2... kalau penat rehat"

dari situ, saya tahu mama merestui... dan hati saya cukup tenang untuk pergi walaupun kakak saya cakap kawasan yang menjadi point kami adalah kawasan 'panas'...
saya yakin Allah akan jaga saya....
saya yakin semuannya...!! dan saya yakin saya akan selamat..!!!

sebab itu bila ada sahabat saya bertanya saya nak pair dengan siapa dalam program ni,. saya hanya jawab

"tak kisah... nak lepas sorang pun tak pe.. asalkan jangan tolak je.."

sebab keyakinan yang Allah serapkan dalam hati saya...
namun, mereka tidak faham saya...
mereka tetap risaukan saya.. saya sangat menghargai kerisauan mereka...
tapi yakinlah bila saya boleh yakin... dan risaulah bila saya ragu dengan diri saya sendiri...

terkadang, saya sukar untuk berdikari bila kerisauan sering bersama mereka...
terkadang saya sukar mencari privacy saya sendiri bila sentiasa ada yang memerhatikan saya kerana diri saya yang begini...

macam mana saya mampu berdikari jika saya tidak diberi peluang untuk berdikari..???
ya... ketika menggunakan walking aids (wheelchair) saya memang perlukan bantuan... macam bukakan pintu untuk saya... dan bantu saya naik lif di kawasan lif yang cepat nak kepit saya... -_-

itu saja.. dan ketika untuk mendaki ke aras dua dan ke atas... itu saja...
selebihnya, biarkanlah saya berdikari....
saya ingin servive sendiri.... saya memang OKU berdaftar.. tapi saya masih ada kemampuan sendiri...
saya inginkan masa untuk diri saya sendiri...

saya seorang yang gemar berjalan bersendirian suatu masa dahulu...
saya seorang yang gemar buat kerja sendiri..
saya seorang yang tidak suka mencampuri orang untuk tujuan suka2...

that is not meant i am anti-sosial...
saya boleh bersosial.. tapi tengok keadaannya...
habit saya sejak zaman sekolah lagi... dikawasan belaja.. saya lebih gemar bersendiri.. ke sana ke sini sendiri...

jika keluar dari tempat belaja, yes... saya boleh jika ingin bersama sama saya.. saya boleh jika nak keluar berjalan bersama...

dan, saya fikirkan... saya tak nak menjadi beban kepada sahabat2.. sebab itu saya ingin terus mencuba untuk menggunakan kemampuan saya yang masih berbaki...

ramai yang tidak menyangka saya mampu memandu kereta sendiri...
sehinggakan bila saya offer pada seorang sahabat untuk drive untuk cari bahan assigment, jawapannya cukup jelas untuk saya yang dia tidak yakin dengan saya dan dia tidak tahu saya yang sebenarnya macam mana...

ramai yang tak tahu, jika saya pulang ke kampung halaman, kereta adalah satu perkara yang saya mark yang saya akan buat...
sebab saya sangat gemar memandu... bukan bermakna saya suka merayap... tidak... paling tidak, saya menggunakan peluang yang ada, drive untuk jumpa sahabat2 lama saya... bawa mama beli barang atau apa.. atau keluar dengan kakak... :)
sebab tulah, bila cuti semester yang lepas, saya perlu ke kuala terengganu untuk mencari bahan assigment, mama izinkan dan mama biarkan.. sebab mama tahu saya mampu... abah sendiri pernah izinkan saya drive jauh...
alhamdulillah... keyakinan beginilah yang saya sangat perlukan untuk terus berdikari...
jika tiada ruang yang diberikan kepada saya... saya tak tahu nak buat apa...

kerana keyakinan keluargalah saya mampu servive belaja di tempat yang berjauhan dengan keluarga...
keyakinan mereka, restu mereka.. sehingga ke semester 3 ini, saya masih mampu bertahan..
jika saya tiada tekad, nekad yang ingin mencuba... ditambah dengan restu dan keyakinan keluarga, saya sudah lama berhenti belajar... 

dan Alhamdulillah...
malam program itu berlangsung, dengan keyakinan yang Allah berikan... dengan restu keluarga, mama dan abah...
saya jadi kuat... kuat lebih dari yang jangkakan... bersemangat... dan terlupa yang saya nie tak macam orang lain sebenarnya...

saya tahu, ada mata2 yang mungkin rasa yang saya adalah beban... but depends... saya harap itu hany perasaan saya dan bukan kenyataannya...
saya sentiasa yakin Allah menjaga saya malam itu... sebab itulah saya langsung tak effect apa2.. even spasm yang sentiasa bersama saya pun, tak datang ketika tu.... Allah mudahkan... Alhamdulillah...

terima kasih Allah...!!! berikan peluang yang berharga ini...!!!!

jujur saya cakap...
jika ada dari kalangan sahabat saya yang membaca catatan hati saya ini...
telitilah apa yang saya nyatakan ini...


terima kasih sahabat untuk jagaan kalian

dakwah bi hal wa bi hikmah


"kehadiranku bukanlah ingin menjadi satu beban untuk kalian..
aku bersyukur bila kalian bersamaku di saat waktu kritikalku dulu...
aku bersyukur kerana kalian sudi menghulurkan tangan kalian untuk membantuku...

sahabat2ku..
hadirku, aku tidak ingin menjadi satu beban yang berat untuk kalian...
aku tidak pernah menjangkakan semua ini akan berlaku di saat aku bersama kalian...
namun, Allah mengetahui hatiku yang dahagakan ilmu... kerana itu aku memperolehi keizinan untuk menuntut ilmu.. namun, dalam masa yang sama aku mungkin ujian kesabaran untuk kalian...

sahabat2ku sayang,
tidak pernahku minta dan menagih simpati dari kalian...
bantulah aku jika hatimu ikhlas untuk membantu...
dan tinggalkanlah aku jika aku adalah beban...
aku tidak mahu menjadi asbab rosaknya hatimu sahabat...

sahabat2ku,
satu perkara yang aku ingin kau tahu...
sejurus aku membaca laporan doktor yang aku tidak lagi seperti aku yang dulu,
aku tidak lagi aku yang cergas dan aktif seperti kalian...
aku tidak lagi mampu kembali menjadi seperti kalian... laju langkahnya, cepat pergerakannya..
dan aku perlu mendaftarkan diriku sebagai ORANG KELAINAN UPAYA yang rasmi, aku sudahpun memujuk diriku dari awal...

apa yang aku lalui dahulu akan berubah sepenuhnya mungkin...
aku yang dulu, ramai yang ingin mendampingi, ramai ingin bersamaku, ramai yang ingin cuba menjadi yang diantara terapat denganku, ramai yang ingin sekumpulan denganku,
semuanya akan berubah... bermulanya detik aku melangkah keluar dari hospital selepas serangan teruk setahun yang lalu...
justeru itu sahabat, aku tak pernah berharap untuk menjadi salah seorang yang boleh bersama kalian...
aku tak pernah berharap kalian untuk bersamaku...
aku tak pernah berharap untuk ada yang membantuku.. kerana selagimana aku mampu untuk berdikari... aku ingin mencuba...

dan sahabat,
jujur untuk aku nyatakan... jika kalian abaikan aku sekalipun, aku sudah siap untuk itu... aku sudah siap untuk hadapi semua itu... dan aku tahu aku juga adalah beban...

tapi, hapuskanlah persepsi aku adalah beban kerana aku akan cuba untuk berdikari dan terus berdikari...
aku tidak perlukan rasa simpati...
aku masih aku yang dulu... cuma fizikal aku yang sedikit berbeza dan lemah berbanding kalian...

sahabat2ku,
ikhlaslah dalam bersahabat denganku...
jika tidak mampu, aku tidak pernah memaksa untuk kalian bersahabat dengan ku...

mungkin kita ditakdirkan hanya untuk menjadi kenalan saja... bukan kawan apatah lagi sahabat...
sahabat,
Allah saja yang tahu apa yang ada di dalam hatimu..
dan Allah jua yang akan menemani saat suka dan duka ku...

sahabat2ku...
aku ingin memohon maaf kepada kalian untuk semua kesalahan yang aku lakukan selama 3 semester yang tidak aku ketahui dan juga ketahui...
maaf kan segala silap dan salahku kepada kalian...
terima kasih kerana banyak membantuku selama 3 semester ini...
moga Allah membalas kembali kebaikan kalian suatu hari nanti...."

buat semua yang sudi membaca penulisan saya nie,
saya juga ingin memohon maaf kepada kalian seandainya selama ini ada penulisan saya yang menyentuh hati kalian(muslimin) tanpa saya duga...
saya tidak memaksudkan apa2... waktu mematangkan saya... dan apa yang tercatat mengikuti peradaran kematangan saya sendiri.... maaf beribu kali maaf... kosongkan hati jika ingin membaca penulisan saya... usah di tanam niat untuk mencari saya di alam realiti...

kepada muslimat pula...
terima kasih kepada yang menghulurkan salam persahabatan...
terima kasih kerana sudi menyayangi dan mengasihi diri ini...
terima kasih untuk segalanya...
dan maaf jika ada mesej yang tidak berbalas... maaf jika ada yang terkecil hati... maaf jika ada yang termenyampah dengan penulisan saya...

semoga Allah merahmati kalian...

salam sayang.....


assalamualaikum w.b.t.
salam sayang kepada semua readers yang masih betah membaca penulisan saya yang kerap berubah susunan kata dan rentak...
syukron kerana masih meneruskan bacaan terhadap penulisan yang terkadangnya merapu entah sampai mana kan..???

sebelum tu...
jom ucap dan lafazkan salam dan selawat buat kekasih Allah junjungan besar Nabi Muhamad S.A.W.
assalamualaika ya rasulullah...
assalamualaika ya nabiyallah...
assalamualaika ya habiballah...

allahumasolia3la saiyyidina muhamad... 

sementara menanti subuh yang bakal menjelma..
izinkan jemari yang lemah ini berkata-kata...
walaupun mungkin sekadar perkongsia biasa...
moga2 sampailah pada maksudnnya...
seandainya ada kelalaian dalam penulisan ini, abaikan dan tegurlah...
yang baik2 sahaja, ambiklah sebagai tauladan..

rasanya semua dah sedia maklum dengan apa yang tengah kecoh dan diviralkan sekarang...
ya... isu pantai timur di landa ujian Allah...(xnak sebut bencana sebab kita tak tahu kenapa Allah bagi semua nie.. mana tahu Allah ada hadiah yang cukup istimewa yang kita tak tahu..)

jangan cakap saya hanya pandai menulis dan berkata-kata sedangkan saya sendiri sering risaukan keluarga yang berada di kampung terutamanya mama, abah, kakak yang belaja di uitm machang, abang yang menetap di kampung dan semua yang tidak merantau seperti kami nun jauh ke pantai selatan...

jujurnya, saya sendiri anak kelahiran pantai timur yang sedang dilanda ujian Allah...
anak kelahiran dan tempat membesar dan bersekolah di sana berbelas belas tahun... hanya kerana menuntut ilmu di peringkat ijazah ini saja yang membawa saya keluar dari negeri kelahiran saya...

saya bukan anak kelantan, tapi saya anak terengganu...
mungkin ada yang berfikir, terengganu tidak seteruk kelantan.. ya... negeri serambi mekah itu diuji dengan ujian yang cukup hebat...
banjir yang luar biasa akibat pertembungan musim tengkujuh, angin monsum dan fenomena bulan penuh...
masing2 belajakan geografi.. bila bulan penuh nie, air laut akan pasang...  

itulah yang MUNGKIN asbab yang kita boleh agak kenapa air semakin naik walaupun hujan sudah pun reda...
berdoalah... kita tak tahu apa yang Allah rancang untuk kita...

setiap negeri mengalami situasi yang berbeza...
saya sendiri pun masih terfikir, kenapa berita mengenai banjir di negeri serambi mekah tu tidak terlalu aktif di siarkan di kaca tv..???
maklumkanlah.. agar masyarakat tahu situasi sebenar... sudah banyak nyawa yang terkorban akibat banjir yang luar biasa ini.. namun, jarang2 orang yang tahu tatkala maklumat se olah2 cuba di sembunyikan kepada umum...

apakah maksud semua nie..???
no..! i didn't mean wanna blaming our........
but think and think... where are them...????
sometimes, i thought that is funny..! couse why..?? i think, you know what i mean is...
dunia semata mata...!!!!

bersabarlah dalam menempuhi ujian2 Allah ini...
mungkin, yang telah Allah ambil ketika ujian ini melanda kerana Allah lebih tahu arwah2 tidak mampu untuk menempuhi kehidupan yang mendatang... mungkin Allah tak nak mereka merasai susahnya kehidupan yang semakin dekat dengan kehadiran dajal.. atau sebenarnya dajal tu dah......?????
Allahua'lam...

saya menonton setiap video yang ada jugak, hampir menitis airmata saya...  kematian di dalam rakaman itu csungguh memilukan hati...
ya rabbi... benarlah.. tak semestinya yang sakit itu ajalnya cepat.. yang sihat itu ajalnya lambat...
ada saja, yang sakit Allah panjangkan hayatnya.. mungkin untuk terus mendidik sabar dalam diri...
yang sihat, tidak dijangka Allah mengambilnya dulu...

saya sejujurnya pelik... kenapa keadaan di negeri2 di terengganu dan pahang juga seolah-olah senyap sahaja...???
tak adakah berita tentang mereka..???
saya sebagai anak terengganu sangat gusar memikirkannya...
ada perkhabaran bangkai seekor ular yang sangat besar terdampar di pantai... 
daerah kemaman di landa banjir yang paling teruk sehinggakan lebuh raya yang menjadi jalan keluar rakyat2 terengganu jugak di naiki air... 
jika jalan dalam dan luar pun tak boleh lalu, automatically ianya bawak maksud rakyat terengganu juga terputus hubungan..!
cuma tidak seteruk kelantan...
fenomena air pasang....
amaran tsunami... 
moga Allah lindungi mereka semua...

hati anak rantauan ini sentiasa gelisah...
fikirkan mereka di kampung..  fikirkan ma, abah, akak, abang, anak2 buah...
mujurlah daerah kami masih selamat dari banjir besar.. namun angin kuat, air pasang dan ombak besar...??? kata mama, ombak sudah naik ke jalan... :(
risau dengar perkhabaran tu... moga2 ianya sekadar peringatan dari Allah...

namun,
saya masih terfikirkan isu hidupan dasar laut yang seolah-olah menyerah diri kepada manusia...terdampar di pinggir-pinggir pantai sehingga hamba2 Allah seolah- olah berpesta dalam memungut 'mereka'...

saya pernah terbaca situasi ini dan menandakan sesuatu dari laut mungkin akan berlaku.. Allahua'lam...
saya tak nak buat apa2 andaian.. kerana semua dalam perancanga Allah... moga2 ini sekadar peringatan dari Allah agar hamba2Nya kepada padaNYa... 
tidak lagi lalai dalam mencari DIA...

husnuzhonlah dengan segala aturan Allah...

saya doakan, pemimpin2 tinggi malaysia, turun padang dalam melihat siituasi sebenar rakyat2 pantai timur...
media cetak dan media elektronik menyiarkan laporan yang benar tentang keadaan2 negeri2 terlibat...
hentikan politik buat sementara... politik tak bawa kemana pun... yang akan di bawa ke akhirat kelak adalah amanat yang dipikul...
jangan kerana sikap boleh menyebabkan mulut berat untuk menjawab pertanyaan Allah kelak...

marilah kita sama2 doakan mereka.. penerima2 ujian Allah... dan bantulah mereka sedaya yang kita mampu...

"allah takkan uji kalau kita tak mampu......"

tabahlah hamba2 yang terpilih...!






Assalamualaikum w.b.t.

salam dan selawat buat junjungan besar S.A.W.
assalamualaika ya rasulullah!
assalamualaika ya nabiyallah
assalamualaika ya habiballah...

malam yang muda menjengah ke tua,
ramai insan sedang menikmati indahnya sebuah lena...
diulit dengan mimpi2 indah...
diselimuti dengan kedinginan malam...
dihiasi dengan bunyi siulan malam....

di saat itu masih ada sepasang mata yang masih tidak mampu untuk terpejam...
dipejam salah, di celik pun salah...
penat rasanya memujuk diri untuk lena.. cukupla sekadar sejam dua di malam yang muda mata ini lena mencari sinergi untuk hari esok...

kekuatan itu hadir bila iman sentiasa kita letak sebagai pemandu arah kehidupan kita...
kesedihan itu biasalah...
siapa yang seumur hidupnya bahagia...?? yang senantiasa boleh tersenyum dan ketawa...?? yang tidak pernah didatangi ujian dan masalah...???
cuma, caranya saja berbeza...
mungkin sama dan mungkin juga tidak sama...

ya...
disaat ujian mendatang, itulah pengukur kesabaran kita...
ukurlah ketika itu benarkah kita seorang yang sabar...???
benarkah kita tidak melatah saat gentir itu datang..???
apa yang bertinta di kelompak hati kita...???

senyumlah sayang...
biarkan manusia tak pernah tahu apa yang ada didalam hatimu...
bagaimanakah kelompal hatimu..???
mekarkah ia atau sedah suramkah ia...???
senyumlah sayang...
benar tidak mudah melangkah dalam ujian yang menimpa nimpa...
tapi fikirkanlah.. di saat orang lain bahagia, kita sedikit susah kerana kehidupan kita banyak sangat coraknya dengan liku2....
subhanallah... indah sungguh untuk dikenang pada hari esok.. indah sungguh untuk dirindui bila diizinkan kita menjadi penghuni syurga...
kerana, kita tak tahukan.. dengan sabar itu yang banyak membantu dan mempermudahkan jalan kita untuk ke jannah..???
senyumlah sayang...
tika titisan jernihmu di tubir mata...
sekalah agar hanya kita dan DIA yang tahu apa yang sedang berlaku dan apa yang sedang kita rasakan....
senyum dalam tangis...
ketawa dalam tahanan airmata...
cubalah...
siapa tahu inilah persediaan untuk kehidupan yang lebih sukar pada masa akan datang...

kita takkan pernah tahu apa yang akan kita lalui...
senyumlah sayang..
disaat berkongsi bahagia dengan orang sekeliling walaupun pada hakikat kita hanya sendiri...
menongkah dan berdiri di atas sebuah titian yang mungkin banyak durinya...
sakitnya dan luka berpijak atas titian itu, cukuplah hanya kita yang tahu...
senyumlah di saat mereka bahagia...
jangan dibiarkan mereka tahu apa yang kita rasa...
jangan rosakkan kebahagiaan mereka dengan kesedihan kita..

senyumlah sayang...
kedukaan, penderitaan, kesusahan itu tak lama...
sudah sekian dirimu bertahan.. tidakkah rugi jika kau mengalah sekarang..?? penamatnya masih belum jelas bila akan kelihatan.. mana tahu esok..??? lusa..??? atau........................???
Allah sentiasa melihat kita...
tersenyumlah sayang...
gigihnya kita dalam memberi senyuman, pasti DIA jua turut tersenyum pada kita tanpa kita tahu kerana keikhlasan hati kita untuk bertahan dan terus bertahan...

biarkanlah semua kesusahan dan kesedihan itu terus berlalu...
hadapi dan hadapi...
tiba satu saat, ianya pasti akan pergi...

jangan pernah mengalah dengan kehidupan sementara ini...
benar..
iman kita turun dan naik...
tapi cubalah naikkan disaat ia turun...
kita takkan selamanya berada di atas takhta yang senang...
pasti ada masanya akan tergelincir seketika dan berusaha untuk kembali senang dengan memiliki hati yang lebih tenang....

senyumlah sayang...
airmatamu akan menjadi saksi di hari perhitungan kelak...
titiskanlah air jernih itu sehingga ia boleh memadamkan api neraka daripada menjilat wapau sedikit daripada susuk badanmu...

senyumlah sayang di saat mereka tersenyum...
senyumlah sayang di saat mereka ketawa..
senyumlah sayang di saat kau berduka...
senyumlah sayang di saat kau terasa sukar..

tiba satu masa...

kau akan bahagia... 
bahagia yang tiada galang gantinya....

senyumlah sayang....

assalamualaikum w.b.t.
assalamualaikum ya rasulullah...
assalamualaikum ya habiballah...
assalamualaikum ya nabiyallah...

Alhamdulillah....
dikesempatan yang terselit ketika cuba menyiapkan tugasan pertama semester baru nie, tergerak hati ini untuk berkongsi apa yang semakin melintas-lintas diruangan minda...

bismillahirahmanirahim...
kaifa halukum..??? harap2 semuanya kheir ya...

kita sebenarnya tidak punya banyak waktu untuk buat itu dan ini...
untuk buat sesuatu yang banyak dalam satu masa...
tapi kita kena ingat, dalam setiap perkara yang kita buat, perlunya untuk review balik...

betul ke apa yang aku buat nie..???
perlu ke aku buat semua nie..???
tak sia2kah semua nie...???

dala menjalani kehidupan seharian kita, terkadang kita lupa untuk review atau muhasabah balik apa yang kita buat nie betul ke salah..
apa effectnya dengan hubungan kita sesama manusia... dan apa pula effectnya dengan hubungan kita dengan Allah...

Allah redha tak apa yang kita buat hari nie..?? semalam..???
seandainya kita tak yakin, bertaubatlah sebelum Allah mula menjemput kita pulang bertemuNYa untuk selama-lamanya....

terkadang, saya sendiri juga alpha dan lupa...
dalam keasyikan jemari ini menari nari di atas titian kekunci laptop, saya juga terlupa Allah sedang meneliti setiap patah perkataan yang saya kongsi bersama kalian...

sejak kebelakangan ini, 
Allah menggerakkan hati saya untuk membaca kembali penulisan2 saya yang lepas...
sungguh...!
terasa sebak bila membaca...
dahulunya, saya sering berkongsi pandangan dan nasihat...
namun, apabila Allah bawa saya masuk kedunia sakit, saya banyak berkongsi tentang sakit saya saja tanpa mengimbangkan dengan apa yang pernah saya tulis pada awal penulisan saya dulu...

saya juga manusia biasa yang perlukan teguran...
Alhamdulillah...
saya mula menulis disaat usia saya masih belasan tahun.. dan sehingga kini, usia saya sudah pun mula menginjak ke angka 22 tahun sebaik sahaja masuk tahun 2015 walaupun sebenarnya usia asal saya ikut bulan baru sahaja genap 21 tahun...
but it is ok.. kalau ikutkan kalendar islam, usia saya memang sudah 22 tahun.. bukan lagi 21... feeling muda, mungkin bolehla kekalkan usia tu...

menginjak usia tahun demi tahun,
menulis dari masa ke semasa...
saya semakin boleh berfikir apa yang sepatutnya saya kongsi dan apa yang tidak...

ada penulisan saya yang tidak matang dek kerana mungkin ketika itu saya masih anak belasan tahun yang baru bertatih dalam dunia penulisan... masih tidak dapat imbangkan apa yang tidak perlu dikongsikan dan apa yang boleh dikongsikan...

sungguh..!
bila saya review balik post2 lama saya disaat usia saya belasan tahun... seawal habis spm, sehingga kini... jujur.. ada yang saya sesali melalui penulisan saya.. kerana terkadang tidak berkias dan boleh menyebabkan diri saya sendiri boleh terfitnah dek kerana 'keseronokan' saya dalam berkongsi cerita itu dan ini tanpa memikir yang saya tak sepatutnya tulis semua itu...!!!

ya rabbi...
betul... mungkin niat awal saya untuk berkongsi kisah hidup saya.. apa yang saya lalui sepanjang hidup saya... but i need to think a lot before write down something on this wall... 

mungkin boleh saya berkongsi perjalanan hidup saya sebagai seorang pesakit MS.. tapi saya perlu fikir dengan lebih jauh.. a[a effectnya jika saya detailkan kisahnya... 

sudah sekian lama saya mendiam dari menulis apa2 pada ruangan status facebook saya...
sekadar memerhatikan jemari2 yang ligak update status masing2..
kadang2 status mereka menyentuh hati saya... bukan kerana terkena batang hidung saya.. 
tapi status2 mereka buat saya terfikir untuk muhasabah balik apa yang pernah saya guna dan tulis...

pos saya dari semasa ke semasa, semakin berubah rentak...
daripada niat awal untuk menjadikannya blog tarbiah, lama2 semakin mengisahkan kehidupan peribadi saya...

ya rabbi...
dengan tiada satu yang pm saya dan menegur, ianya semakin menghanyutkan saya...
saya tak salahkan antum... 

ok... mulai saat ini, saya sudah tekad...
saya akan contohi cara penulisan ustaz hasrizal dan ustaz hilal...
dengan versi saya sendiri...

insha Allah...
saya takkan lupa untuk berkongsi untuk meneruskan perkongsian hidup sebagai seorang pesakit MS agar masyarakat yang baca penulisan saya ini sedikit sebanyak berkembang dan tahu apa itu sakit ini...
bukan sekadar berkerut dahi apa bila disebut nama penyakit ini...
semoga bermanfaat...!!!
tegurla saya jika penulisan saya ada unsur kearah kelalaian...

saya dahagakan teguran dan nasihat...
saya manusia biasa yang takkan lari dari berbuat silap...
saya tidak sempurna...
tegurlah saya di saat ada penulisan saya yang tak sepatutnya saya kongsi pada umum....

doakan dunia penulisan ini mampu membantu saya diakhirat kelak... bukan menghantar saya ke neraka...


nauzubillah...!!!

salam sayang...

ummufurqan....


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...