tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers






Assalamualaikum w.b.t.

salam dan selawat buat junjungan besar S.A.W.
assalamualaika ya rasulullah!
assalamualaika ya nabiyallah
assalamualaika ya habiballah...

malam yang muda menjengah ke tua,
ramai insan sedang menikmati indahnya sebuah lena...
diulit dengan mimpi2 indah...
diselimuti dengan kedinginan malam...
dihiasi dengan bunyi siulan malam....

di saat itu masih ada sepasang mata yang masih tidak mampu untuk terpejam...
dipejam salah, di celik pun salah...
penat rasanya memujuk diri untuk lena.. cukupla sekadar sejam dua di malam yang muda mata ini lena mencari sinergi untuk hari esok...

kekuatan itu hadir bila iman sentiasa kita letak sebagai pemandu arah kehidupan kita...
kesedihan itu biasalah...
siapa yang seumur hidupnya bahagia...?? yang senantiasa boleh tersenyum dan ketawa...?? yang tidak pernah didatangi ujian dan masalah...???
cuma, caranya saja berbeza...
mungkin sama dan mungkin juga tidak sama...

ya...
disaat ujian mendatang, itulah pengukur kesabaran kita...
ukurlah ketika itu benarkah kita seorang yang sabar...???
benarkah kita tidak melatah saat gentir itu datang..???
apa yang bertinta di kelompak hati kita...???

senyumlah sayang...
biarkan manusia tak pernah tahu apa yang ada didalam hatimu...
bagaimanakah kelompal hatimu..???
mekarkah ia atau sedah suramkah ia...???
senyumlah sayang...
benar tidak mudah melangkah dalam ujian yang menimpa nimpa...
tapi fikirkanlah.. di saat orang lain bahagia, kita sedikit susah kerana kehidupan kita banyak sangat coraknya dengan liku2....
subhanallah... indah sungguh untuk dikenang pada hari esok.. indah sungguh untuk dirindui bila diizinkan kita menjadi penghuni syurga...
kerana, kita tak tahukan.. dengan sabar itu yang banyak membantu dan mempermudahkan jalan kita untuk ke jannah..???
senyumlah sayang...
tika titisan jernihmu di tubir mata...
sekalah agar hanya kita dan DIA yang tahu apa yang sedang berlaku dan apa yang sedang kita rasakan....
senyum dalam tangis...
ketawa dalam tahanan airmata...
cubalah...
siapa tahu inilah persediaan untuk kehidupan yang lebih sukar pada masa akan datang...

kita takkan pernah tahu apa yang akan kita lalui...
senyumlah sayang..
disaat berkongsi bahagia dengan orang sekeliling walaupun pada hakikat kita hanya sendiri...
menongkah dan berdiri di atas sebuah titian yang mungkin banyak durinya...
sakitnya dan luka berpijak atas titian itu, cukuplah hanya kita yang tahu...
senyumlah di saat mereka bahagia...
jangan dibiarkan mereka tahu apa yang kita rasa...
jangan rosakkan kebahagiaan mereka dengan kesedihan kita..

senyumlah sayang...
kedukaan, penderitaan, kesusahan itu tak lama...
sudah sekian dirimu bertahan.. tidakkah rugi jika kau mengalah sekarang..?? penamatnya masih belum jelas bila akan kelihatan.. mana tahu esok..??? lusa..??? atau........................???
Allah sentiasa melihat kita...
tersenyumlah sayang...
gigihnya kita dalam memberi senyuman, pasti DIA jua turut tersenyum pada kita tanpa kita tahu kerana keikhlasan hati kita untuk bertahan dan terus bertahan...

biarkanlah semua kesusahan dan kesedihan itu terus berlalu...
hadapi dan hadapi...
tiba satu saat, ianya pasti akan pergi...

jangan pernah mengalah dengan kehidupan sementara ini...
benar..
iman kita turun dan naik...
tapi cubalah naikkan disaat ia turun...
kita takkan selamanya berada di atas takhta yang senang...
pasti ada masanya akan tergelincir seketika dan berusaha untuk kembali senang dengan memiliki hati yang lebih tenang....

senyumlah sayang...
airmatamu akan menjadi saksi di hari perhitungan kelak...
titiskanlah air jernih itu sehingga ia boleh memadamkan api neraka daripada menjilat wapau sedikit daripada susuk badanmu...

senyumlah sayang di saat mereka tersenyum...
senyumlah sayang di saat mereka ketawa..
senyumlah sayang di saat kau berduka...
senyumlah sayang di saat kau terasa sukar..

tiba satu masa...

kau akan bahagia... 
bahagia yang tiada galang gantinya....

senyumlah sayang....

assalamualaikum w.b.t.
assalamualaikum ya rasulullah...
assalamualaikum ya habiballah...
assalamualaikum ya nabiyallah...

Alhamdulillah....
dikesempatan yang terselit ketika cuba menyiapkan tugasan pertama semester baru nie, tergerak hati ini untuk berkongsi apa yang semakin melintas-lintas diruangan minda...

bismillahirahmanirahim...
kaifa halukum..??? harap2 semuanya kheir ya...

kita sebenarnya tidak punya banyak waktu untuk buat itu dan ini...
untuk buat sesuatu yang banyak dalam satu masa...
tapi kita kena ingat, dalam setiap perkara yang kita buat, perlunya untuk review balik...

betul ke apa yang aku buat nie..???
perlu ke aku buat semua nie..???
tak sia2kah semua nie...???

dala menjalani kehidupan seharian kita, terkadang kita lupa untuk review atau muhasabah balik apa yang kita buat nie betul ke salah..
apa effectnya dengan hubungan kita sesama manusia... dan apa pula effectnya dengan hubungan kita dengan Allah...

Allah redha tak apa yang kita buat hari nie..?? semalam..???
seandainya kita tak yakin, bertaubatlah sebelum Allah mula menjemput kita pulang bertemuNYa untuk selama-lamanya....

terkadang, saya sendiri juga alpha dan lupa...
dalam keasyikan jemari ini menari nari di atas titian kekunci laptop, saya juga terlupa Allah sedang meneliti setiap patah perkataan yang saya kongsi bersama kalian...

sejak kebelakangan ini, 
Allah menggerakkan hati saya untuk membaca kembali penulisan2 saya yang lepas...
sungguh...!
terasa sebak bila membaca...
dahulunya, saya sering berkongsi pandangan dan nasihat...
namun, apabila Allah bawa saya masuk kedunia sakit, saya banyak berkongsi tentang sakit saya saja tanpa mengimbangkan dengan apa yang pernah saya tulis pada awal penulisan saya dulu...

saya juga manusia biasa yang perlukan teguran...
Alhamdulillah...
saya mula menulis disaat usia saya masih belasan tahun.. dan sehingga kini, usia saya sudah pun mula menginjak ke angka 22 tahun sebaik sahaja masuk tahun 2015 walaupun sebenarnya usia asal saya ikut bulan baru sahaja genap 21 tahun...
but it is ok.. kalau ikutkan kalendar islam, usia saya memang sudah 22 tahun.. bukan lagi 21... feeling muda, mungkin bolehla kekalkan usia tu...

menginjak usia tahun demi tahun,
menulis dari masa ke semasa...
saya semakin boleh berfikir apa yang sepatutnya saya kongsi dan apa yang tidak...

ada penulisan saya yang tidak matang dek kerana mungkin ketika itu saya masih anak belasan tahun yang baru bertatih dalam dunia penulisan... masih tidak dapat imbangkan apa yang tidak perlu dikongsikan dan apa yang boleh dikongsikan...

sungguh..!
bila saya review balik post2 lama saya disaat usia saya belasan tahun... seawal habis spm, sehingga kini... jujur.. ada yang saya sesali melalui penulisan saya.. kerana terkadang tidak berkias dan boleh menyebabkan diri saya sendiri boleh terfitnah dek kerana 'keseronokan' saya dalam berkongsi cerita itu dan ini tanpa memikir yang saya tak sepatutnya tulis semua itu...!!!

ya rabbi...
betul... mungkin niat awal saya untuk berkongsi kisah hidup saya.. apa yang saya lalui sepanjang hidup saya... but i need to think a lot before write down something on this wall... 

mungkin boleh saya berkongsi perjalanan hidup saya sebagai seorang pesakit MS.. tapi saya perlu fikir dengan lebih jauh.. a[a effectnya jika saya detailkan kisahnya... 

sudah sekian lama saya mendiam dari menulis apa2 pada ruangan status facebook saya...
sekadar memerhatikan jemari2 yang ligak update status masing2..
kadang2 status mereka menyentuh hati saya... bukan kerana terkena batang hidung saya.. 
tapi status2 mereka buat saya terfikir untuk muhasabah balik apa yang pernah saya guna dan tulis...

pos saya dari semasa ke semasa, semakin berubah rentak...
daripada niat awal untuk menjadikannya blog tarbiah, lama2 semakin mengisahkan kehidupan peribadi saya...

ya rabbi...
dengan tiada satu yang pm saya dan menegur, ianya semakin menghanyutkan saya...
saya tak salahkan antum... 

ok... mulai saat ini, saya sudah tekad...
saya akan contohi cara penulisan ustaz hasrizal dan ustaz hilal...
dengan versi saya sendiri...

insha Allah...
saya takkan lupa untuk berkongsi untuk meneruskan perkongsian hidup sebagai seorang pesakit MS agar masyarakat yang baca penulisan saya ini sedikit sebanyak berkembang dan tahu apa itu sakit ini...
bukan sekadar berkerut dahi apa bila disebut nama penyakit ini...
semoga bermanfaat...!!!
tegurla saya jika penulisan saya ada unsur kearah kelalaian...

saya dahagakan teguran dan nasihat...
saya manusia biasa yang takkan lari dari berbuat silap...
saya tidak sempurna...
tegurlah saya di saat ada penulisan saya yang tak sepatutnya saya kongsi pada umum....

doakan dunia penulisan ini mampu membantu saya diakhirat kelak... bukan menghantar saya ke neraka...


nauzubillah...!!!

salam sayang...

ummufurqan....


 

assalamualaikum w.b.t.
assalamualaika ya rasulullah..
assalamualaika ya habiballah..
assalamualaika ya nabiyallah...

dan assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh kepada semua sahabat2 yang ummufurqan kasihi...
lamakan diam???

sabar2...
ummufurqan, alhamdulillah.. masih diberi rezki untuk bernafas sehingga saat ini...
Alhamdulillah... tamat sudah untuk first years of degree... ^_^
selama dua sem nie banyak yang ummufurqan dah lalui...
segala suka duka...
betapa banyaknya airmata yang gugur... sampai sekarang, dah jadi kedekut dah kolam air mata nie nak gugurkan mutiara2 yang mampu meruntuhkan ego lelaki..(betulkan?? lelaki kalah bila tengok airmata perempuan?? huhu.. apa kaitan???? saja.. ok.. stop.. no kontroversi okeyh)..

alhamdulillah.. dah seminggu dah ummufurqan mula bercuti untuk semester break..
but, im so upset cause my semester break is not like semester break for me because i need to go the hospital again and again till it being the obstacle to be to come back to terengganu...

i miss terengganu damn much!!!
much and much!!!
raya aiduladha pun tak balik sebab sangkut dengan exam...
sebenarnya boleh je balik.. tapi ummufurqan tak nak ambil risiko tak belajar bila balik rumah memandangkan 8 september tu ummufurqan ada paper ULUM AL QURAN... -_-...


lagipun, saya tak macam orang lain.. i need a lot of effort than others...
orang lain study sikit pun dah ok.. but im not.. ummufurqan kena usaha lebih sikit.. di sebabkan ada kelambatan sikit... 
kalau nak cakap disebabkan sakit nie, yes.. it is.. this is not the reason.. but, if u at my shoes, u will know how is the progress... how much the illness could be effect your quality life.. how much the illnes could be effect your IQ... how much the illness could be effect your sensitivity...

 IQ... yes.. ummufurqan selalu perhatikan dalam kelas.. even untuk sesimple ayat past tense pun kekadang, benda yg ummufurqan dah tahu, ummufurqan macam agak delay...
orang lain dah gelak2, lama sikit baru ummufurqan gelak...
but, it is ok.. because i often know that how so special i am...

i have several person whose always give me moral support... whose always made me tough..
Alhamdulillah.. alhamdulillah...
especially my kakak2 roomate... whose always seen my tears.. whose always seen my trouble...
i know, i gonna cry when they finish for the degree...
because, in my heart, i have sincerely love to them.. because, when i got even little sick, they will come to me as soon as possible to make sure that i am really ok.. balik dari kelas, if sebelum pergi kelas tu dorang tahu ummufurqan tak sihat, dorang akan terus terjah..  plus, for this semester.. ummufurqan terlalu kerap demam.. sampai mama pun mengeluh.. sebab tiap kali call, dia akan perasan kelainan pada suara and terus tanya

"kamu demam lagi???"

nak sembunyikan, memang tak dapat.. sebab ummufurqan jenis yang ceria.. bila terdengar suram, automatically they will know that im not really ok...

"kenapa kamu macam makin teruk nie.. ma risaulah.."

*gelak...
relaks ma.. i am your daughter.. ma tahu anak ma nie cemana orangnya kan..?? degil... dah kata A, maka A la jawabnya... ^^, tak de B, tak de C...

lumrah belajar kan..??
lagipun, bila dah terkejar kejar dengan assigment, midterm, terkadang overused.. terkadang stress atau over stress... badan kan tak boleh adapt dengan benda2 nie walaupun dah biasa.. automically, i will be down... 


lagipun, my disease selalu buat keadaan ummufurqan di luar jangkaan...
misalnya, pagi tu ok.. sejam lepas tu dah  x ok... gitulah selalunya...

semester 2,
apa ye nak story??
ohyea.. hehe.. sahabat2!,
jangan marah ye sebab ummufurqan jarang update blog nie... buat masa sekarang ummufurqan masih tak mampu untuk manage masa betul2.. ada yang inbox dekat ummufurqan cakap blog lama tak berupdate ^^,... 

komitmen perlu lebih pada belajar.. first year agak kritikal lagi... insha Allah, 3rd year nanti dah ok sebab jam kreadit pun rendah... but, fiinal years maybe will back to busy sebab ummufurqan akan ada tesis..

well.. you know me... ummufurqan kan agak slow berbanding yang lain..jadinya need more times than other la jawabnya ^_^

jujur ummufurqan cakap.. i guess that 1st years nie masing2 masih mencari identiti diri,.. 

siapakah aku di IPT nie..??
aku nak beraksi macam mana..???
dengan sape aku nak rapat..???
dengan sape aku nak kawan..???
hala tuju aku yang sebenarnya kemana..??

bila dah naik tahun dua nanti, semua dah makin stabil..
dah makin tahu mana nak tuju...
dah makin tahu asbab dan munasabab kenapa ke IPT...

but for me, sekarang pun ummufurqan dah tahu kemana halatuju ummufurqan...

terkadang, first years nie, siswa siswi ramai yang terkejut..
dengan kepelbagaian gabungan umur didalam satu kos dan kelas...
tak macam zaman sekolah dulu2.. semuanya sebaya.. but bila dah naik IPT nie, sem satu pun dah pelbagai lapisan umur yang ada..
so, disitula ada panggilan akak abang ect.. but for me.. abang?? eeeeerrr.. never!!! abang is only for the person who get close with me.. as example my cousin or my anothers relative...

tapi, ummufurqan tak delah nak syadid sangat sampai cakap pun ana anta.. saya awak je sebab tengok situasi dan keadaan.. kalau ummufurqan belajar dekat mesir ke, syria ke.. memang i will use that word.. tapi kat mesia nie.. hmmmmmmmmmmm.....
lagipun kena tengok situasi dan sekeliling... macam mana budak kos tu.. macam mana budak kelas...
kalau dorang nie jenis yang sempoi2, kenalah bahasa pun ikut flow.. tapi.. tapi.. i hate to use aku kau... rough!!!

communication skills memang berbeza.. tapi tegas tetap kena ada.. dengan siswi2 bolehlah nak lembut2.. tapi dengan siswa2 nie.....i don't think so...!
nanti lembut2 menggedik jadinya... i hate it damn!

well.. cakap pasal tegas.. pernah beberapa orang sahabat akhowat yang menegur..


first

"yus... jangan syadid sangat yus.. nanti budak laki takut..."

for me.."heh?? gitu ke..??? but for me.. till now, dorang pandai nak hormat... tak de nak huha macam dengan yang lain.. cara bermuamalat pun ada tertibnya.. tak de nak menyakat lebih2... menghormati ummufurqan sebagaimana yang sepatutnya..."

kedua

"yus.. kalau yus terlampau tegas macam nie, memang sampai tua lah yus tak kawen.."

for me.." heh..?? gitu ke..??? bukan ke jodoh maut tu di tangan Allah...?? bukan terletak pada ketegasan seorang gadis... kalau Allah dah kata sampai jodohnya, walau segarang mana pun dia dengan syabab2, pasti Allah akan hadirkan yang sepadannya...  tak perlu nak rendahkan harga diri dengan berlemah lembut dihadapan lelaki.. tak perlu rendahkan harga diri dengan bercakap itu ini tak tentu hala dengan lelaki.. janji Allah tu pasti kan..?? awak nak yang bagus, perfect, yang boleh setia dengan awak.. tapi kalau awak sendiri tak menjadikan diri awak sebagai mana yang awak nak, awak rasa awak akan dapat tak nanti...?"

am i right guys..???
macam2 ragam manusia nie... kepergantungan awak pada sape sebenarnya..??
pada Allah atau manusia..???

sahabat,
manusia nie tak pasti lagi... yes.. you can say that u already meet her or him, but are sure that they will be ur partner of life..??? that will be a part of you..???
can you say that you are really sure about it..???
apatah lagi jika pernikahan tu kalian rancang 2,3 tahun akan datang...

yang bertunang pun boleh putus, inikan pula....(pandai2 sambung ye...)

yang tetapkan sesuatu itu hanya Allah kawan...
bukan manusia.. bukan awak dan juga bukan dia... tapi Allah...

bila ummufurqan dapat kata2 nie, ummufurqan sekadar tersenyum.. takut jika tersalah bicara mengusik hati kecilnya.. benar, perempuan.. sekasar mana pun dia.. sekeras mana pun dia, hati yang dimilikinya tetap lembut.. mudah terluka...

banyak sangat yang boleh dikongsi di kanvas yang cukup cantik nie namun tidak berbicara...
kalau nak taip apa yang berlaku dari awal semester sehingga akhir nie.. mahunya kolam airmata ummufurqan yang dah kedekut nie penuh balik n jadi pemurah balik...
yang sedih2 tu biarlah.. japgi ummufurqan teringat sesuatu...(let it goo...)

didalam semester ini jugak, ummufurqan attack dengan symptons SLE... hee.. suprise kan..???
tapi sebenarnya itu bukan rashes sebagaimana yang dijangkakan.. sebaliknya bleeding dalam kulit... disebabkan pengambilan prednisolone terlalu lama dalam dose yang agak tinggi...

cara munculnya juga umpama denggi.. naik bintik2 merah pada liang2 roma.. sebelum membesar dan merebak seluruh badan... bila disentuh tak timbul... tapi ianya sebetul dibahagian dalam... terlalu banyak sehingga tak menampakkan kulit asal...

kata doktor, makan steroid dengan dose sekian(naik balik).. tapi kata saya, baik tak payah...! sebab sebelum nie dah istiqomah dengan steroid sehingga hundred percent jadi dependent.. finally, bila tak makan makin hilang dan hilang...i know bahaya bila left macam tu je steroid nie...
but I'm taking too long.. semua sendi dah sakit2...kadang2 tak boleh nak bengkok lama2.. terutamanya pergelangan tangan kiri.. sampai sekarang tak boleh seandainya letak pada posisi 90 darjah sebab akan terasa sangat sakitnya.. dan rasa macam nak terpeleuk...mean nak jatuhla... gerak2 bolehla.. tapi kalau nak buat macam orang buat memang tak boleh...

kalau kaki, yes.. memang tak de sensory.. tapi, bahagian sendi masih mendatangkan sakit...
ummufurqan tak boleh bersila atau bersimpuh terlalu lama macam orang lain.. sebab sendi pada bahagian lutut akan melampau2 sakitnya.. kadang2 sampai mengerang...
cerewetkan...???

awak2 semua, syukurlah dengan kesihatan yang Allah bagi pada awak2 semua sekarang,... manfaatkan untuk sesuatu yang sepatutnya... jangan gunakannya untuk yang tak patut...

bulan lepas, ummufurqan repeat lagi MRI.. alhamdulillah.. dah tak rasa apa2 dah.. sebab dah jadi kebiasaan dah.. dan ummufurqan tahu, as long as ummufurqan masih ada nafas, selagi tula MRI tu akan terus repeat and repeat...

sebelum repeat MRI, ada satu kejadian yang ummufurqan rasa cukup tersentuh...
masa tu, malam.. nak pergi ambil midterm.. walhalnya, petang tu ummufurqan ok.. duk gelak2.. study2... masa tu e-wheelchair ummufurqan rosak.. kena baiki n tak siap agi...



ummufurqan usaha jalan... dari mahallah ke dewan peperiksaan utama(DPU) ..
ummufurqan panjat tangga dari bawah sampai tingkat 3... Allah je tahu betapa sukarnya nak panjat tu.. sebab nak angkat kaki yang tak rasa nie satu persatu... kalau tingkat dua ok la lagi.. tpi kalau dah tingkat 3 tu dah mula rasa lain... tambah2 masa tu ummufurqan demam(see.. demam lagi..^^,)
sampai je tingkat 3, mula2 rasa ok kot... nak juga jawab midterm sebab seksa sangat bila midterm tertangguh nie....

then,lama sikit, ummufurqan mula rasa nak terbang.. tak pening.. tak semput.. cuma rasa macam jantung makin slow je.. then rasa badan makin ringan...

request dengan sorang adik nie supaya bawak ummufurqan ke satu tempat yang ummufurqan boleh buka purdah tanpa dilihat siswa... mereka bawak.. dan bagi kerusi.. ummufurqan ingat, ianya akan ok lepas rehat tapi lain jadinya.. muka makin pucat... tangan mula kebas, muka pun mula kebas.. tapi tak semput macam selalunya... not epilepsy...
kebas sangat2... sampai nak cakap apa2 pun susah... bahagian sekitar dagu n mulut then terus ke bahagian badan n kebawah....

hanya Allah je tahu apa rasa ketika tu.. masa tu just mengucap je.. sebab ingat malam tu mungkin malam terakhir sebab dengan seluruh badan dah mula kebas dan naik kemuka.. sebelum nie tak pernah kena pada bahagian muka!!...

then terus tak sedar... kata sorang adik nie, seorang sahabat akhowat yang bekas pelajar perubatan dulu asyik tekan je dada untuk bagi sedar.. tapi ummufurqan tetap tak sedar.. ummufurqan sedar selepas sejam... bila mata terbuka, ummufurqan ternampak seorang medical assistant lelaki tengah tekan dada... 2x yg terakhir memang ummufurqan rasa sakitnya kena tekan dengan kekuatan lelaki...

dalam masa yang sama, ummufurqan cuba cari kelibat sahabat yang mungkin masuk sekali but, dia tengah cakap dengan beberapa orang pelajar perubatan... 
bila ummufurqan dahmula boleh bercakap balik, doktor terus cakap

"dik, lama you tak sedar nie.. just little bit, you boleh koma.. sebab heartbeat you low..."

diam... teguran Allah mungkin.. dan ummufurqan tahu mungkin side effect dari left steroid tu jugak.. sebab pernah sorang nie ingat kan dulu... ummufurqan boleh koma kalau main2 tinggalkan macaam tu je...but i know what i did.. dose masa tu even doktor dah naikkan, ummufurqan tak makan ikut dose doktor tapi ummufurqan turunkan tanpa naikkan.. sebab ummufurqan makan dah lama sangat dah.. takut.. tulang nie dah tak kuat.. sebab ummufurqan bukan jenis yang makan protein cukup macam orang lain.. bukan jenis yang makan buah n sayur macam orang lain...

after that accident.. ummufurqan back to 100% need the walking aids.. if sebelum nie kalau dalam umah dah boleh tak pakai apa2.. jalan slow2.. tapi sekarang dah tak... bila cuma lepas shaking.. n macam kena tiup angin... but, alhamdulillah.. sejak habis paper.. memang ummufurqan usaha sangat2 nak lepaskan tongkat.. sebab nak jumpa ma abah.. tak nak dorang sedih lagi kalau dorang tengok anak dara dorang nie bergantung pada walking aids balik...

susah.. memang susah... even dah boleh jalan. ya rabbi.. muscle spasm.. Allah je tahu.. xnak rehat ke spasm nie..tido malam2 pun kerap terjaga sebab kekadang attack pada muscle dekat bahu.. back muscle... kaki, need to put one pillow... baru rasa lebih selesa...

bila buat hydrotherapy, ummufurqan jumpa akk yang arwah maknya seorang pengidap MS juga... ummufurqan bagitahu dia apa yang berlaku.. dia terkejut sangat... dia nampak sedih.. with say

"yus, cara yus kena nie macam arwah mak akak... sebelum dia mampu terbaring je atas katil..."

ummufurqan tanya maksud akk nie apa..

"arwah mak akak mula2 doktor tak jangka benda nie berlaku macam yus.. but finally collapse hampir koma tu rupa2nya disebabkan paru2.. yus, beware dengan organ2 macam jantung dan paru2 yus.. doktor kadang2 tak jangka... yus refer la ke doktor arwah mak akk dekat HKL,... doktor tu lagi better sebab specialist untuk MS.."

just smiles.. i know how so hard i want to go there... HKL agak jauh.. tak pela... kat sini dulu... insha Allah.. perancangan Allah adalah yang terbaikkan..??? yakinkan...???

insha Allah.. allah tahu apa yang terbaik untuk ummufurqan...
just i want a lot of du'a from all of you... shot me pray so that i will be always tough... ^_^




insha Allah... next time.. ada masa ummufurqan update lagi ye..

salam sayang... 
assalamualaikum..
salam dan selawat buat junjungan S.A.W.
salam penuh cinta dan kerinduan...

hidup ini banyak likunya..
setiap orang lain..
setiap orang berbeza jalan yang perlu dilalui..

kita sebagai manusia perlu sentiasa husnuzhon dengan semua jalan2 ini...
nak atau tak nak, we need to receive and through...

bila kita terima dengan hati yang terbuka, redha dan ikhlas,
tiada kesukaran untuk melalui semua jalan2 itu waima ianya nampak sukar pada pandangan mata manusia yang lainnya...

jangan mengharapkan kehidupan yang sempurna kerana kesempurnaan itu hanya akan hadir bila hati kita ikhlas dengan kehidupan yang telah di takdirkan...

kadang2,
terasa sakit bila orang tak tahu nak hormati kita..
nak hormati perasaan kita..
nak je luah pada sahabat2 terdekat...
namun, bila difikir2kan balik... no!
Allah is first!..
cerita pada Allah...
memang kita takkan dapat dengar 'suara' yang memujuk.. 'tangan' yang memeluk..
namun, pada hati... itu yang DIA akan bagi.. iaitu ketenangan yang tiada galang gantinya...

enough.. enough and enough....

sebab itulah kita kena sentiasa berhusnuzhon dengan situasi dan keadaan...
juga kena sentiasa husnuzhon dengan orang yang berbuat masalah dengan kita..
tak perlu kita nak dendam... biarkan...

Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... ^_^

bismillahirahmanirohim...
salam dan selawat buat junjungan besar s.a.w.

salam sayang penuh cinta kepada kekasih yg AGUNG...

lamanya miss blogspot nie kena tinggal gara2 ummufurqan sibuk dengan IT projek with new wordpress.. wordpress kembar untuk blogspot tapi llagi 'kedekut'.... sebab semua benda nak kena beli and bayar... -_-

tension I...
lecturer nak cantik wordpress tu.. at least 3 post seminggu... but baru je 3 post yg ummufurqan hupdet... ^^,

tak sebab lorl...
sibuk dengan dunia belajar dan kuar masuk hospital...
kadang2, pos pun main hentam je janji cukup syarat untuk di pos...

but seriously i say, agak tak cukup masa nak update...
tak suka sebenarnya guna wordpress sebab agak tak berapa nak cantik nak di bandingkan dengan miss blogspot nie...

pink...pink...weeee...

sem 2 punya cerita..
pejam celik, pejam celik, balance lagi kurang 2 bulan untuk menamatkan semester ke dua atau tahun pertama...

apa nak kongsi???banyak... tapi sebab terlalu banyakla sampai tak tahu nak tulis apa je..

ok.. kita tulis apa yang terlintas aje ye...
semester 2 nie, tak tahula nak kata apa..
jujur cakap.. memang kurang admitted ward.. tapi kesihatan, kalau ikut amatan sendiri memang semakin menurun...

dependent pada steroid sangat jelas sekali semester ke dua nie...
bila left je steroid, on the spot akan jadi lemah selemahnya...
dah cuba sedaya upaya untuk pengaruhi psychology sendiri with said "im not sick! im strong! im tough! i can do it! i can do what i want!"

tapi memang boleh rasa keadaan yang semakin menurun....

i got my e-wheelchair after around 2 month i was worked hard to walk by myself...
step by step that was very slowly... jatuh, langgar tiang dan banyak lagi cerita2 lawak... yela.. delay sangat.. sampai tak sempat nak elak tiang kat depan... >.<

Allah knows my ability...
Allah gave me a chance to walked to go to my classes everyday...
i can felt tired caused of ambulated...

after i couldn't stand with walking by myself, Allah finally gave me my electric wheelchair so that i can go my classes easily... kalau lambat, boleh rempit.. huhuhu...
new experiences...  nak langgar tiang jugakla 2,3 kali sebab tak berapa fasih handle wheelchair tu...
tapi Alhamdulillah.. after a few week ago, dah ok and serasi...

mula2 tengok macam kecik je wheelchair tu.. tapi bila dah naik, kaki tak sampai lantai.. kaki tergantung.. dan boleh naik lagi sorang.. ..

opsss.. wheelchair yg besor atau saya yg tak berapa besor..???? hmmmmmm???

alhamdulillah... ahli2 rumah semua seronok bila tengok ummufurqan pulang dari kelas naik wheelchair.. mereka kesian tengok ummufurqan yang terkedek2 pergi kelas berjalan kaki...
agak slow dan menyakitkan diri sendiri... they could see that...
alhamdulillah.. Allah bg ahli rumah yg saling memahami dan membantu...
wheelchair tu berat, alhamdulillah mereka sama2 angkat bawak masuk dalam rumah.. tak ditinggalkan kat luar rumah sesuka hati...

nak cakap apa ye...???
jujur cakap, ramadhan tahun ini sangat berbeza dengan tahun lepas..
tahun lepas doktor awal2 dah pesan, kalau tak boleh puasa, jangan puasa... tapi Alhamdulillah.. so far, memang puasa macam orang sihat...

but for this year, it was really difference...
16days left... banyak di sebabkan tidak mampu bertahan.. dan body really need steroid to stand at whole day...

***sedih***...
kenikmatan puasa tahun ini tak sama macam tahun lepas...
kadang2,bila cuba juga untuk bertahan... untuk habiskan puasa sehari itu, badan sampai tak boleh nak gerak kerana terlalu lemah...
fikirkan perkara fardhu iaitu kelas@belajar, terpaksa berbuka untuk makan steroid and to be tough untuk bertahan sepanjang hari....

kuat dengan steroid?
yes... kadang2, dose yang rendah dah tak bagi effect apa2 pada diri.. hanya dose yg berjumlah 20mg ke atas ke akan bagi effect..

contohnya tremors, bila makan 10mg je, memang x jalan.. agak teruk.. namun bila makan sehingga 40mg, 5minute after, memang akan berkurang... boleh belajar dan fokus lecture dengan aman...
muscle spasm itu biasa.. bertahan dengan diri sendiri.. abaikan painkiller yang dibekal.. enough.. enough... prednisolone is too much in my body.. tak nak di tambah dengan dadah penahan sakit lagi...

steroid sudah cukup kuat...
tak perlu nak bertahan dengan ubat penahan sakit yang lainnya..

semester 2 memang sangat2 jelas menunjukkan diri ini dependent pada steroid...
doctor's plan nak off kan sebab dah ambik terlalu lama...
ummufurqan cuba berhenti sebelum masanya... 
sebab dose doktor dah kurangkan sehingga mg yg tak bagi effect pada badan.. alang2, ummufurqan off kan terusla..

namun, lain pulak rancangan Allah pada ummufurqan..
off je, badan terus ditumbuhi rashes teruk.. pada awalnya ingatkan dengua fever..
sebab naiknya pada liang2 roma.. kebetulan tumbuh pada hari ke empat ummufurqan demam..
tapi 4x buat ujian darah, it was negetive...
bukan denggi...

semakin expose pada panas, semakin banyak yang naik...
no itchy kecuali bila peluh je... 

namun, bila tak expose pada panas, tak berpeluh, duk dalam aircond, rashes tu semakin surut dan hilang...

ya rabbi,
takkanla??? harini bila pergi kelas,expose pada panas, ada certain part yang mula nak naik balik...
kakak rumah suggest untuk bawak payung tapi ummufurqan tak nak di anggap sebagai PUTERI LILIN yang tak boleh terkena panas...

apa2 pun, pasti ada hikmah nie Allah bagi satu demi satu nie...

Allah sentiasa bagi yang terbaik untuk hamba2NYA...
dan Allah nak hadirkan yang benar2 boleh terima dan faham keadaan ummufurqan...
is there??? ha3... Allah tahu jawapannya!

ooh ya...
love my lecture today...
lecturer dah bagi jalan hala tuju selepas belajar..

1-sambung belajar(in master)
2-bekerjaya
3-berkahwin

3pilihan yang diberikan.. kata pensyarah, fikirlah siap2 nak pilih jalan mana..
kalau nak belajar, teruskan belajar sebelum bekerja kerana bila dah bekerja, susah nak sambung balik.. meant take times untuk sambung dan tarik balik minat nak belajar...

kalau nak kerja, habis je teruskan mencari kerjaya yang di ingini.. if u wanna be a lecturer, want or not u need to further ur studies after graduate for ur 1st degree,...

kawin...???? hmmmmmmmmmmmmmmm... no komen for this one...

after class, puan ada bercakap2 dengan ummufurqan...
pada awalnya bertanyakan kenapa guna wheelchair, what is ur disease, since when u got this and ect...
after that, puan tanya, 3 pilihan, which one that i will choose..???

senyum...
kerjaya???(it was queestion to me)
kawen???(same with career)
futher in master??.. yes.. it was my answer.. maybe akan sambung bidang yang ummufurqan ambik sekarang.. atau beralih pada bidang psychology yang dicintai...

tak pew kalau tak de kerjaya macam orang lain.. at least, hayat yang ada untuk mencari ilmu2 Allah yang sangat luas nie...
rezeki kan dari Allah...
Allah dah tetapkan darimana datangnya rezeki untuk ummufurqan...
jadi no worries...^_^

belajar tetap belajar...
sakit bukanla halangan...
cukupla sakit pada pandangan manusia saja namun sihat pada pandangan Allah dan anggapan diri sendiri..

psychology yang positif boleh buat yang sakit teruk pun boleh survive...
rancangan Allahh kita tak tahukan..???

THE OTHER SIDE OF SUFFERING,
EVERYONE FEELS PAIN.
BUT SURELY , AFTER SUFFERING SATISFACTION WILL ARRIVE.
EVEN WITH SPORTS,STUDYING OR OTHERS ORDEALS.
WITH LIFE, IT IS LIKE THAT FOR EVERYONE.
IF WE CAN BEAT THE PAIN, ON THE OTHER SIDE,
A RAINBOW OF HAPPINESS AWAITS US!
THAT WILL DEFINITELY BECOME A TREASURE.
LET'S BELIEVE IN THAT.

STEP BY STEP,
WHEN MY EXISTENCE SEEMS TO DISAPPEAR,
I WILL LOOK FOR THE PLACE WHERE I CAN DO THE BEST I CAN.
FROM NOW ON, I'LL DELIBERATE SLOWLY.
I WON'T BE IMPATIENT,
I WON'T BE GREEDY,
I WON'T GIVE UP.
BECAUSE EVERYONE TAKES THINGS STEP BY STEP..

(taken by ONE LITRE OF TEARS.. aya-chan)

salam sayang.. (no foto for this post.. ^_^)

Bismillahirahmanirohim...

salam dan selawat buat junjungan besar nabi muhamad s.a.w.
salam penuh cinta dan kerinduan..

subhanallah..
alhamdulillah..
Allahuakhbar...

lamanya ummufurqan diamkan..???

sabar2...
ummufurqan tak pernah melupakan dunia penulisan ini...
dunia yang banyak membentuk minda kreatif untuk ummufurqan...
cuma, ummufurqan menghadapi banyak kekangan untuk menulis...

yela...
habis je final exam untuk semester pertama pada bulan april lepas, need to met my doctors...
at serdang and selayang....

for sure, doktor selayang nak refer ke HKL... 
aigoo.. katanya better review ke sana sebab lebih banyak pakar yang berpengalaman di sana...
dan...
semestinya ummufurqan menolak suggestion tu sebab sangatla jauh...
nampaknya, tak belaja sangatlah ummufurqan kalau ikut je apa kata doktor...

betul...doktor hospital serdang sendiri pernah cakap, apapun yang doktor2 suggest, better ikut je tanpa bantah sebab kalau duk bantah je, mungkin macam ummufurqan sendiri yang cipta halangan untuk berubat....

tapi..
masalahnya, distance is the problem..!
dan.. bagi ummufurqan, sama je... sebab setakat ini, both hospital melihat kepada perkembangan...
dan, masih jugak di bawah rawatan yang sama...

jadi, rasanya ok je kalau tak terima suggestion tu...
ubat dan rawatan hanya asbab...
selebihnya daripada Allah s.w.t.

sepatutnya jugak,
jika diikutkan temujanji, ummufurqan memang tak berkesempatan untuk balik ke terengganu...
namun, Alhamdulillah.. diberi kesempatan juga untuk balik dengan menunda temu janji dengan doktor kepada bulan enam...
sempat balik sebulan je pun jadilah..
Alhamdulillah...
syukur sangat2..
sapelah tak rindu tempat membesarkan...???
semua rindu mesti rindu...

taapi....
bagi ummufurqan sendiri, sekali keluar dari kepompong negeri sendiri dan sekali jauh dengan mak ayah, nampak seperti payah dahla nak macam dulu2 balik...
apa taknya.. buka saja semester baru, sehari sebelum aidilfitri baru boleh balik... begitula sampai habis belajar...
bermula tahun ini, kena redhola tak sempat puasa dengan mama abah.. uhuk...
sedih sangat..!!!

tapi, apa boleh buat..
lumrah anak kan.. bila dah besar, semakin jauh dengan mak ayah.. telifon jela sebagai alat komunikasi...

ummufurqan masih berbaki cuti selama seminggu saja lagi...
selepas itu, bermulalah semester baru...
rasa lain sangat... tak tahu bagaimanakah keadaan musim baru ini nanti...
azamnya nak pergi kelas guna tongkat je dulu awal2 nie sebab tak nak menyusahkan sahabat2 untuk tolak memandangkan e-wheelchair masih belum sampai pada empunya badan nie...
harap2, kuatlah kaki nie untuk bertahan.. berjalan dari satu jarak ke satu jarak...
mohon doa sahabat2 ye...

parents sebenarnya dah mula risau...
sebabnya, mereka dah boleh rasa kelainan ummufurqan masa majlis pernikahan abanng di johor.. 
cara berjalan yang kerap tersasar ke tepi... mungkin kepenatan...
mungkin sebab cuaca... mungkin sebab itu, sebab ini...
banyaaaak sebab...!
yang paling utama, Allah berkehendak...! ^_^

Alhamdulillah... 30 mei baru2 ini, ummufurqan  menerima seorang lagi kakak ipar...
for sure, ini yang last.. selepas ini terima abang ipar je.. sebab abang yang kawin ini adalah yang bongsu lelaki dalam keluarga ummufurqan...
alhamdulillah...
selamat sudah pernikahan dorang...
semoga berbahagia hingga ke anak cucu ye...!

doakan ummufurqan di mudahkan untuk semester akan datang...
insha Allah...
ada masa lagi, ummufurqan update lagi...

TAK PERNAH LUPA TAU...!

tahniah to my brother YUSRIZAL BIN YUSOFF with his couple SHAIDATUL FAREHA..
 
lengkap tiga orang adik beradik perempuan dengan dua orang kak ipar... anak buah sorang lagi xde...hehe
tumpang sat... ambik berkat... who is next..???huhu
my big sibling...!!! semua ada... lengkap... tunggu dua orang lagi menamatkan zaman bujang.. maka lengkapla kuarga kami... enam adik beradik, enam ipar..
barakallah..!!! finally, az-zahra nak che su dukung on the big day of ayah teh... tq sayang tak meragam..!

salam sayang...

بسمالله الرحمن الرحم

Assalamualaikum w.b.t.

كيفحا لوك  readers yang ummufurqan hormati semua...
harap2 semuannya dalam keadaan sihat dan bahagia...

lama blog ini tidak berupdate... maaf... ummufurqan disibukkan dengan belajar... walaupun hanya 13 jam kreadit untuk semester satu nie, namun untuk review n cover balik pelajaran yang ummufurqan banyak leave di awal semester dek teman baik ummufurqan terlalu merindui ummufurqan ^_^(faham ya apa).. Alhamdulillah..

tamat sudah semester pertama...
rasa cuak sangat menanti result semester pertama nie...
hmmm... ummufurqan tak mengharapkan result yang gempak pun... target memang ada.. namun, melihatkan keadaan dan situasi, ummufurqan tak berani nak target result yang cukup tinggi...

xpew2...
kita mula dari bawah.. and, teruskan pendakian hingga ke puncak kejayaan...
ikut schedule yang ummufurqan buat...

ada schedule..???
yes... i has... 
tahun bila ummufurqan target grad, tahun bila sambung belajar for the next step(hope diizin Allah untuk pergi sana)  ,nak jaga ma abah.. dan lain2...

Alhamdulillah...
dah tamat dah semester pertama..
seriously, this sem is short.. tak lama sangat... ummurfurqan cuti around two month and above...
pastu naik sem..

 awal2 second sem nanti ada program dalam seminggu...
semoga dengan keadaan ummufurqan begini, ummufurqan tidak dikecualikan kerana ummufurqan tak nak dengan keadaan yang Allah hadiahkan kepada ummufurqan nie menjadi penghalang untuk ummufurqan berdakwah...

sakitku bukan halangan...
itu yang ummufurqan dari dulu lagi.. kini dan selamanya.. until my breath be end up..!

hmmmm...
how ummufurqan dengan alam degree..???
dengan situasi dan keadaan ini...???

(senyum nie.. nampak tak..??? ^_^)
tiada insan yang tidak teruji...
cuma cara ujiannya itu saja yang berbeza...
ummufurqan jugak tidak terkecuali...
seriously also i am...

ada kalanya,
hati kental dan keras melaluinya,
adakalanya,
terjatuh jua...
hancur luluh sekeping hati yang tidak menentu kekuatannya ini...

namun,
satu perkara yang sentiasa ummufurqan grasp walaupun ummufurqan sedang menangis...

"Allah give me this and this because i can get through...! i'm though! im not weak..!"

^_^
memang...
one stuff that always make other or people get hurt... the thing is words...
yes...word...

kerana itulah satu2nya perkara bagi ummufurqan yang berjaya menghancur lumatkan hati ummufurqan,
yang berjaya pecahkan benteng keegoan ummufurqan yang tak nak menangis kepada menangis,
yang berjaya membuatkan ummufurqan memilih untuk diam,
yang berjaya buatkan ummufurqan lebih banyak bersendirian daripada berada didalam kelompok...
yang berjaya bakar semangat ummufurqan untuk bangkit dan berusaha untuk berjalan ke kelas EVEN ummufurqan tahu akibatnya kepada ummufurqan...

manusia.
kita tak boleh nak duga bagaimanakah sifat dan sikapnya...
kadang2,
yang kita rasa itu adalah musuhlah yang banyak membantu kita,
dan
yang rapat dengan kita tulah boleh menjadi musuh pada kita...

entah...
tak boleh nak di elobratekan bagaimana...

empat bulan menjadi siswi ijazah pertama ini cukup2 bagi kenangan yang bagaikan mungkin bila diusik sedikit, ummufurqan boleh untuk terus ingat..

banyak menangis...
perhaps...

itulah lumrah pelajar kan..???

kadang2,
mereka cakap "tak mengapa, kami faham... sabar ye..."
dimanakah kebenaran kata2 itu..??

***sebak...
mungkin di peringkat awal,
semuanya terselindung...
dan mungkin, perkhabaran yang ummufurqan dapat tahu pada akhir adalah petunjuk dari Allah untuk ummufurqan JANGAN PERNAH BERHARAP pada pertolongan manusia.. dan JANGAN PERNAH BERGANTUNG pada manusia... bergantunglah pada Allah..

kerana DIA lah sebaik-baik tempat pergantungan dan pertolongan...

akak.. really missing u... always hope to meet u again n again... i hope, i still has the change... :'(

ummufurqan banyak berkongsi dengan akak nie... akak yang selalu bagi semangat dan kekuatan pada ummufurqan... kerana dia faham apa yang ummufurqan alami kerana dia dah terlebih dahulu melalui semua itu...

dipandang serong, di ragui status 'sakit' keranak 'kecomelan' sakit itu sendiri yang kekadang ok, kekadang tak ok...

cara dia berjalan juga seperti ummufurqan.. tidak kuat dan mudah untuk jatuh...
namun, ummufurqan lebih banyak bergantung pada wheelchair.. dan second sem nanti insha Allah akan independent dengan wheelchair auto move... hmmm... tak payah dah susahkan orang untuk tolakkan...

berdikari dan gerak sorang2.. best.... rutin dulu.. rindu sangat.. nak gerak sendiri.. berdikari tanpa menyusahkan insan lain...

disaat airmata mudah untuk gugur, 
kakak inilah salah seorang yang ummufurqan cari selepas Allah...
kekuatan semangat dari dia buat ummufurqan menjadi semangat... 

akak ash nie selalu cakap

"yus... orang tak lalu apa yang kita lalui tau.. kita istimewa.. kita kena kuat tau.. kita2 je faham situasi kita2.. orang lain tak.. orang lain kadang2nya tak puas hati dengan kita.. akak sendiri pun sampai tipu yang akak jatuh bilik air bila orang tanya kenapa akak jalan macam nie..."

***sebak...

akak.. how strong u are... :'(
akak dah banyak bagi semangat pada yus..
akak tak pernah lupa yus...
even baca dari status fb yus pun akak dah boleh agak yus tak ok...
akak cepat je mesej atau whatsapp tanya khabar walaupun akak tengah sibuk...

akak, 
terima kasih kerana selalu ada untuk yus... sayang akak kerana Allah...!!!

kata2 persis

"sakit betul2 ke dia tu..??"

juga pernah di perolehi oleh kakak ini...
sama macam ummufurqan...

pertikaian..
terdiam...
hanya mampu tersenyum tatkala mendengar cerita dari seorang adik yang cukup tulus ini bercerita..
tangisnya buatkan airmata yang ingin gugur ini terhenti setakat di tubir mata...
bertakung sebanyak yang mampu...
ceritanya

"kak yus.. tak boleh dengar.. dorang tak kenal kak yus.. dorang suka2 hati je judge kak yus macam tu.. dorang tak berada di tempat kak yus.. sakit kita tak leyh nak duga bila nak datang..."

esakannya buat ummufurqan usaha untuk pamerkan yang ummufurqan kuat untuk laluinya.. mendengar dengan ttenang tanpa menunjukkan sebarang reaksi kecewa...
ummufurqan peluk si cantik manis(isteri orang dah ok..) nie seerat yang mungkin.. 
manja...
seakan2 seorang adik kecil dengan kakak nya yang jauh lebih dewasa...
kucup ubun2 dia... gosok belakang dia... and said "no worry my dear... akak dah agak benda nie.."

pura2 tabah..(kerek)
tak de2... saat itu Allah benar2 pujuk...
jangan nangis.. jangan nangis..
nak nangis nanti2 dulu...

benar sayang...
bila kita nak sakit, bila kita nak susah dan bila kita nak MATI pun kita takkan pernah tahu bila ianya akan berlaku...
kerana apa..???
kerana itu rahsia Allah dik...
hanya Allah yang tahu bila ianya akan berlaku...
akak juga tidak menjangkakan benda ini..
akak sangkakan akak dah takkan kena lagi...
namun, semua ini ketentuana dan takdir dik...
Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba2NYA...

akak juga hanya pegang satu perkara...

 KALAUpun akak di tinggalkan sendirian..
tanpa teman, tanpa sebarang sokongan...
akak yakin.. Allah sentiasa ada dengan akak.. ada dalam hati akak...
susah senang kita hanya DIA yang tahu...
manusia tak dik...

akak juga berpegang,
dunia ini hanya persinggahan...
tempat yang terlalu sementara untuk kita..
untuk kita mencari bekalan ke akhirat...
jalan manakah yang ingin kita lalui...
ke syurga ataupun neraka..????

selama hari ini,
akak tak pernah pun meletakkan apa2 harapan untuk ada seorang yang cukup setia di samping akak... 
akak yakin dengan ketulusan hatimu dik...
terima kasih sayang...!

jujur...
ummufurqan pegang semua secara sederhana...
tiada harapan yang terlalu tinggi untuk semua yang berkaitan dengan masa kini dan masa depan...

jujur,
ummufurqan rasa kadang2 lebih tenang sendirian...
lalui semua ini sendirian... 
tak perlu rasa sakit untuk mendengar ungkapan 'kamu adalah beban'
kepada orang lain...
tak perlu rasa sakit untuk mendengar kata2 "betul ke dia sakit..?? nampak ok je.."

ummufurqan pernah dapat persoalan

"kenapa duduk atas wheelchair..??"

jawapan: susah nak jalan.. boleh jalan dekat2 je...

"tapi kamu nampak sempurna je.. tak sakit..."

subhanalla... alhamdulillah....

hanya mampu senyum dan senyum...

dan akhirnya hanya mampu menjawab

"alhamdulillah... saya tak teruk pun kak... saya sempurna fizikal.. Allah uji saya setakat termampu..."

tak tahu nak explain macam mana lagi andai fizikal yang kelihatan sebagai persoalan...
ummufurqan yakin, tiada siapa yang ingin hidupnya bergantung pada wheelchair pada usia yang masih muda...
pada usia di mana sahabat2 yang lain lincah mengejar cita2...

apa2 pun,
ummufurqan syukur dengan semua ini... kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk ummufurqan...
Allah nak jaga ummufurqan... 
maha hebatnya DIA...

biarlah...
disaat aku di tinggalkan,
DIA akan sentiasa ada di sisi dan di hati...
disaat aku di ragui,
DIA lah yang memujuk hati ini...
di saat aku tiada tempat bergantung dan pertolongan,
DIA lah yang melembutkan hati2 tertentu untuk menghulurkan pertolongan...

tak mengapa banyak menangis didunia ini...
moga2 di akhirat kelak akan bahagia dan takkan menangis lagi...

mohon doa ye sahabat2 syurga...

kak hani... who one also can understanding me... dia jugak melalui apa yang saya lalui... she was SLE patient...
Allah tahu apa yang terbaik.. dunia hanya persinggahan...

SESUNGGUHNYA DUNIA HANYA TEMPAT PERSINGGAHAN..
ENTAH ESOK ATAU LUSA..
KITA AKAN KEMBALI KE SISI DIA YANG SATU..

mohon maaf andai ada silap dan salah..
salam sayang...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...