tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum.. w.b.t.

Salam sayang dan salam lebaran buat semua readers yang dikasihi..




pejam celik, berakhir sudah ramadhan yang dirindui.. bertandang si syawal memberi nikmat bahagia kepada semua..
bagaimana dengan syawal sahabat2 hazirah nie..?? meriah tak sayang..???^_^ harap meriah ya.. pasti semua seronok menyambut lebaran inikan.. anak2 di rantauan pulang ke desa untuk menyambut lebaran bersama keluarga yang di kasihi... macam mana dengan aktiviti ziarah kalian...??? harap berada dalam keadaan baik ya.. kalau tersekat dalam traffic jam tu biasalah sebab, kan ramai yang menggunakan jalan raya untuk beraya.. ^_^

how about me..???
^_^.. lebaran kali ini terasa istimewa dengan keadaan yang jauh lebih istimewa berbanding dengan keadaan2 yang sebelum ini.. hazirah hanya beraya di rumah, namun hazirah tak pernah sepi beraya dirumah kerna saban hari, ada saja orang datang berziarah.. dan Alhamdulillah.. ziarah mereka lebih kepada pertemuan untuk melihat keadaan hazirah sendiri bagaimana...

airmata abah mengundang sendu di hati hazirah..



wali ku.. takkan pernah aku membelakangi waliku ini dalam apa jua tindakan ku.. dia punca redha Allah ke atasku.. andai dia redha, maka Allah jgk akan redha padaku.. dialah kekasih mama^_^



1 syawal, 
pagi itu kebangkitan dari tidur agak terlajak dari biasa sebab letih.. hazirah tidur lewat, bangun pagi itu pun kalau kakak x kejutkan confirm tak bangun...hu3..
abah dah pergi kubur dah dan mama dah siap2 nak gi semayang sunat raya dah...
hanis najihah dah cantik berbaju kurung..
sedih lorh sebab ammar zafran tak beraya dengan che su sebab ammar zafran balik kampung dia kat terian pahang...

baju raya hazirah tak siap.. sedihnya.. tapi tak mengapa lagipun hazirah hanya berada  di rumah saja.. hazirah tengok family abang long sedondon pakai baju kurung ungun gelap, setahu hazirah, hazirah ada jubah ungu gelap, hazirah cari2 n jumpa. Alhamdulillah.. sedondon 100% ngan dak kecil najihah... ^_^

pagi tu jugaklah baru nak iron baju, punyalah last minute buat kerja.. pastu cari2 tudung pula, hmm.. jilbab hitam tak sampai lagi, jadi pakai tudung bidang 60 sajalah.. pusing satu rumah hazirah mencari tudung tak jumpa padahal tudung tu ada dalam almari sendiri je.. biasalah bila penyakit lupa datang... jenuh mencari tau.. padahal duk depan mata je tudung tu.. bila jumpa, hazirah buka dan layangkan, ya Allah, macam mana boleh ada cop nie(kesan hangus kena stareka)..
lama hazirah duk pikir, hu3.. nie mesti ada kes hazirah tak ingat nie p tetap gak hazirah ambik tudung tu.. pandai2lah hazirah adjas yng ada cop tu...


najihah kena peluk ke che su.. haa.. nak lari mana..!^_^


pagi raya semuanya ceria nak2 dengan karenah si kecil najihah yang agak melucukan.. bermacam ragam di keluarkan si comel tu.. gelepar hanis najihah kena peluk ke che su pagi tu.. si kecil, bila dah dapat kaki pasti nak berlari, seperti budak nielah.. duk main kejar2.. mula2 ajak che su, p che su tak mampu nak berlarilah sayang, tapi che da dia pula ambil alih.. kejar2 najihah.. sampai letih kawan tu..

tengahari sikit, mula ramai yang datang.. huhuhu.. awal sekali yang serbu pak zuan.. adik ma.. hmm.. takut nak pergi salam mula2 tapi abah panggil n desak suruh pergi salam.. kata abah itu pak saudara.. Allahurabbi.. rasa takut sangat.. takut tersalam dengan orang yang haram pula...

abah sempat bertanya either kenal atau ingat tak dekat pak saudara tu.. glurrpp.. otak jadi blurr.. xtahu nak tafsir camne yang pasti memang tak boleh ingat apa2 pun..
la ke tengahari, 2 rombongan datang beraya.. masa tu dah pecat tudung dah.. aduh...! baru nak tidur masa tu..uhuhu
cepat2 bangun masuk bilik(ingat nak sambung tidur balik..he3) masuk je bilik, kakak datang kata dorang semua nak jumpa hazirah.. hah..???
aduh.. xtahu nak saut tudung mana, last2 hazirah ambik je tudung alya sarah..hi3(nie promote secara percuma..he3) tudungnya labuh tp xdelah selabuh jilbab tapi cukup untuk menutup apa yang islam suruh tutup ^_^

keluar je terus pergi salam.. hati2 meniti setiap anak tangga takut tergelincir sebab hazirah pakai jubah, takut terpijak jubah, ha naya tu.. salam ngan semua, hazirah nampak baby..! ya Allah.. sihat sangat2 baby tu... comel pula tu.. baby boy.. juz 3 month.. ^_^.. ingat dekat ammar...
hazirah salam2, semua orang duk pushed hazirah tanya hazirah ingat tak, ingat tak.. betul nie tak ingat..??? betul nie..??? selalu jumpa nie... betul tak ingat...???

ya Allah, bertakung airmata hazirah menahan rasa sebak.. hazirah betul2 tak mengenali mereka.. ada yang menitislan airmata.. hazirah sempat tengok abah, abah kesat matanya bila hazirah mengungkapkan 'tidak mengenali'.. abah menangis..! abah.....
ni pertama kali hazirah melihat abah menangis..

masa petang pula, adik abah juga yang datang.. kus.. garangnya muka.. tenung hazirah macam nak telan, takut hazirah nak pi salam sampai abah datang n tarik hazirah.. abah duk tepi hazirah.. hazirah salam ngan pak teh. dia pegang tangan hazirah tak nak lepas, hazirah takut.. hazirah rasa lain.. hazirah rasa macam hati hazirah ketakutan dengan genggaman itu.. cepat2 hazirah tarik tangan hazirah dari genggaman adik abah..

banyak yang disoalkan.. hazirah hanya jawap dengan elengan... abah menepuk2 belakang hazirah.. bila hazirah kat dapur, abah tanya lagi either kenal atau tak, bila hazirah eleng, abah menepuk bahu hazirah n cakap 'xpew'...hmmmm

hari raya pertama dan kedua suasana hampir sama..
saudara mara tak seorang hazirah kenali.. even tok sendiri pun hazirah tak kenal.. che wo menangis sebab cucu dia dah tak kenal orang.. pak ngah datang, lengan mama kemas hazirah pegang sebab ketakutan.. mama pujuk2, abah pun pujuk2.. pak ngah sendiri pun duk cakap 'pak saudara awaklah.. pak ngah awak nie'..

aduh... rumitnya...
dua hari berhari raya, malam raya kedua, hazirah demam mengejut.. batuk mengejuk, selsema secara mengejut.. semuanya mengejut./.. mungkin otak pressure.. 
raya ketiga, sahabiah datang pun tak dapat nak layan sangat.. hu3.. finally, dapat peluk si kembar... comel sangat anak2 hazirah tu...^_^ dorang baik.. dengar cakap.. main ngan hazirah pun elok2 je tak buas2..
faham keadaan ummi ye sayang..

walaupun keletihan kerana suhu badan terlalu tinggi, tapi as for me, bayi adalah penawar kepada semua penyakit yang hazirah hadapi... boleh sembuh sekelip mata je walaupun ianya cuma sementara...
badan rasa sakit2 sepanjang demam, spine lagilah sampai hazirah rasa macam struktur spine dah bengkok.. hmm.. wanauzubillah... minta2 tak... x senang duduk hazirah.. nak berbaring atas lantai atau jubin kat umah, langsung tak boleh sebab badan akan makin sakit, last2 port terbaik, hazirah landing atas sofa yang paling tersembunyi agar kalau2 orang datang, tak nampak...

hu3...
macam2 kan.. dah xlarat dah nak taip.. masih dalam keadaan demam.. tapi much better.. ^_^

ohyea. siapa tiz zaqyah ye..??? masih tertanya-tanya...he3.. dia ambik muka saya..! xboleh...! saya xpakai make up, mana boleh samakan saya dan dia.. saya tetap saya tau..!

gambar2 kami..^_^


ngan mama ketika masih sihat^_^

kenangan ketika di mana ek.. lupa..hu3.. tapi sebelum sakit teruk^_^

'ustaz segera'..hu3.. my abang long.. my second wali.. inilah yang akan tapis sape2 yang datang pinang saya..^_^
otaknya bergeliga.. always inginkan yang terbaik untuk adik2.. ^_^

najihah buat muka chumill....! che su geram...!

baiknya najihah.. duk ngan aki(tok ki) ye sayang....


keluarga sakinah.. najihah terbek posing...^_^

kak ipar tersayang.. sedondon tak kami..??^_^

minal aidil wa fa izin untuk semua..^_^
doakan kesembuhan hazirah ye..doakan hazirah punya badan jadi normal balik..^_^
dah kurus n terlampau kurus.. otot dah xboleh cekam spine...





salam lebaran untuk semua pembaca blog hazirah ye.. doakan hazirah dipermudahkan untuk jawab exam..
cepat boleh berjalan.. ha.. lupa nak cakap.. hazirah dah mula bertatih dah.. dah mula belajar berdiri tanpa tongkat dah dan sekarang dah mula guna tongkat sebelah dah..^_^
xlama lagi bolehla jalan balik kan..??? 

salam sayang..

Hazirah Al-Hafizah^_^

1 comments:

khai fisabilillah said...

insyaAllah kak,sy doa untuk akak..semoga kembali kepada sedia kala..itu saja khai mampu lakukan..sesungguhnya Allah mengetahui segala2nya..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...