tinggalkan jejak anda di sini

How Old I am ^_^

Daisypath Happy Birthday tickers

The Age Of MY Opened Dairy

Daisypath Happy Birthday tickers

bismillahirahmanirahim..
salam dan selawat buat junjungan besar nabi MUHAMAD s.a.w.
salam cinta penuh kerinduan kepada kekasih yang Maha Agung..
moga cinta dan kerinduan itu akan berbalas suatu masa nanti..

ameeen...

ok.. i might late for this post.. hu3.. late about 2 days je.. x lamakan..?? tak pekan..?? kan3..??? <3
bukan tak nak update, tapi tak tahulah hazirah buat apa masa free kat rumah nie.. nak kata study tu, taklah sebab baru je habis exam.. baca..?? a'ha..! yes..!

i'm reading a book about.................................??
a'ha.. try to guess.. what's types of book it is..??


love novel..??
hu3.. sorry i'm not one of person who love to read about love novel..
nanti, minda ini akan di jajah oleh anasir-anasir yang tidak sepatutnya..
goes like berangan untuk jadi apa yang novel tu tulis.. berangan nak kahwin dengan pilot lah, k-pop artist lah dan lain2..

it's not meant i never read a novel..
i ever did.. i ever read the novel.. but i will take long time untuk habiskan novel cinta yang hanya mempunyai page under 300.. hu3 ~~~

my friend said

"tak yah baca sebab tak berbakat untuk baca novel cinta..." !_!

since that, tak pernah baca novel alaf 21 atau novel2 cinta yang lain.. bila masuk ke kedai buku pun, hazirah hanya akan pergi ruangan novel islamik atau buku2 agama sahaja.. tak pun buku berkenaan dunia sains.. itu sahaja..!

ok. buku pe yang hazirah baca..?? hazirah baru habiskan sebuah buku.. 

that is ' penawar kepada penyakit hati.'
buku tu hazirah khatam kan ketika on the way ke kuala perlis untuk ke langkawi..
woah..woah.. best...!

as whole, bagi penyakit hati, ianya di rawat dengan ibadah dan banyak baca quran..!

^_^
penawarnya sangat dekat dengan kita.. quran..! QURAN..!

kalau yang xdak QURAN, beli je kat kedai buku agama... banyak sangat... alah.. mahal..?? kereta mewah boleh beli.. jam berjenama boleh beli.. pakaian mewah boleh beli.. takkan al QURAN tak boleh beli kot..??

tak luak pun duit antum kalau beli sebuah Al Quran..
yang luaknya kalau antum beli sesuatu yang membazirkan.. 

atau nak hazirah hadiahkan..?? boleh saja.. kadang2 al Quran yang 'ter' agak banyak kat rumah tak boleh jugakkan..?? sebab takut nanti tak baca.. hazirah ada beberapa buah al Quran yang masih baru.. hazirah baca pun gilir2 sebab nak aplikasikan ke semuanya agar tidak di jadikan sebagai penghiasan di atas meja semata..


al Quran yang sepenuh macam nielah haazirah usik selepas zohor.. keadaannya masih cantik..
pandai x hazirah jaga..?? he3...

hazirah banyak menghabiskan masa dengan tafsir al Quran saja.. yang al Quran sebetul2 al quran, hazirah hanya usik seusai solat zohor.. hazirah tak nak ianya menjadi 'teman' kepada buku2 yang lain tanpa di aplikasikan oleh empunya..

hampir kesemua al Quran yang hazirah miliki adalah hadiah daripada insan2 terdekat..
the latest one hazirah dapat masa majlis graduasi bulan oktober tahun lepas.. 

ada sesiapa yang nak boleh pm hazirah dekat fb official hazirah(hazirah al-hafizah)..

berkenaan dengan penyakit hati, kita kadang2 tak boleh nak lari daripada semua tu kan..???
bila di puji cantik, bijak, berkepimpinan dan sebagainya, hati mulalah nak riak, takbur segala bagaikan sehingga lupa asal semua tu adalah dari Allah...!

kadang2,bila di puji.. sering saja pujian2 itu di ulang2 dengan sendiri sehingga boleh menyebabkan timbul pula penyakit hati kepada yang mendengar seperti menyampah ke apa ke kan..??
hati manusia, tak siapa boleh tahu dan baca kan..?? melainkan Allah sahaja yang tahu segalanya..

ok.. berbalik pada apa yang hazirah baca, penyakit hati, penawarnya ada lima.. antaranya beriman dengan Al-Quran.. sering baca al Quran sekurang2nya sekali sehari.. tidak pernah meninggalkan bacaan al Quran waima sesibuk mana pun dia..! insyaAllah.. ! Allah jaga hati dia..!^_^

masa hazirah dalam tempoh imtihan, hazirah pun pernah rasa yang andai baca quran mesti ambik masa..! mesti tak sempat nak belajar..! hampeh sungguh hazirah niekan..??!(ehem.. hazirah fikir je macam tu.. tapi tetap gak buat sebab teringat apa yang doktor farhan hadi pernah cakap.. baca quran bukanlah satu pembaziran masa..!)
padahal dengan baca Quranlah Allah akan bantu kita untuk lebih memahami apa yang kita belajar..!
faham tak kekawan semua..?? tak membaazir masa pun kalau baca quran untuk beberapa minit..

alah...! takkan bila buka Fb, blh spend time lama2 tapi untuk baca al Quran tak bolehkan..??
takkan melepak depan kaca tv berjam2 boleh tapi baca QUran tak boleh..???
takkan duk tengok bola berjam2 boleh tapi baca quran pula tak bolehkan..??

hah..! pikir sendiri..!huh..

ok.. next step.. selain baca quran, solat tengah malam(tahajud) pun boleh jadi penawar kepada penyakit hati..
cuba amalkan..! ^_~

ok.. sekarang nie hazirah tengah menghayati kisah2 sahabat nabi..
apa tajuk buku tu..??


tu dia.. yang warna putih merah.. tajuk ' BERANI KERANA ALLAH'.
yang sebelah tu buku fiqh ok..hu3.. yg sebelah lgi kamus..hu3.. hari2 duk belek ok sebab cari word baru..

tadaaaa...!
haa.. itu dia buku ' courageous because Allah..' (gedik je translate kut BI..hu3)

best buku dia.. hazirah baru sudah baca tentang seorang kisah baginda..

kat dalam buku nie ada kisah tentang keberanian

1) abdullah bin zubeir bin awwam r.a
2) zaid bin sahal abu thalhah
3) ala' bin hadrami r.a
4) sariah bin zanim bin amru bin 'adi
5) muhamad bin maslamah
6) khalid bin said bin al-ash
7) muawiyah bin sufyan bin harb
8) thufail bin amru ad-dusi
9) said bin zaid bin amru bin nufail
10) abu al-ash bin ar-rabi'
11) khalid bin walid saifullah
12) syurahbil bin hasanah al-kindi
13) hanzhalah bin abi amir ra-rahib al-anshari.

nama2  kat atas adalah nama hamba2 Allah yang menunjukkan keberanian mereka kerana allah..
mereka tidak gentar apabila di cabar.. mereka berani kerana Allah..!

yeah..! hazirah tahu, bagi yang tidak mengetahui atau mengenai insan2 yang mempunyai nama di atas, they might never read about their history...
belilah satu buku ni.. insyaallah.. antumna akan tahu dan mengenali mereka selepas membaca kisah mereka..

actually, hazirah pun berkerut juga dahi pada peringkat awal membaca tajuk2 muka depan..(jahil betul kamu nie hazirah..adei... !_!)
sama ada hazirah kenal tapi lupa di sebab masalah ingatan yang berlaku ataupun hazirah tak pernah ambil tahu..hu3

actually, hazirah tahu kisah depa semua nie.. sebab if kalau hazirah tak pernah baca, masakan pertama kali membaca hazirah boleh cuba remind back.. kan3..??
percayalah.. kalau pernah baca, atau ambil tahu tentang benda tu, benda tu akan jadi familiar dalam minda kita.. tak kan jadi sesuatu yang baru.. ^_^

insyaAllah..lepas khatamkan seluruh buku, hazirah akan share dengan kekawan semua ok.. <3

ok.. back to my BIG tittle.. '2013 have came..'

yes.. kita dah 2 hari dah masuk tahun 2013. pejam celik pejam celik, sekejap je kan 2012 berakhir.. bila dah masuk bulan januari, mama kata 30 jan nanti genaplah setahun usia hazirah sakit sebagai pengidap MS.. 

bila mama cakap macam tu, sebelum jumpa neuro specialist 30 dec baru nie, hzirah sempat khatamkan balik dairi hazirah..(thanks my lovely friend sebab take care of my diary.. selamat sampai kat tngan dah..syukron syang sebab jaga amanah nie..)

30 jan adalah hari pertama hazirah menjadi orang kelainan upaya(OKU).. tak mampu merasa kaki sendiri.. tak mampu gerak.. nak naik katil pun orang angkat.. nak x-ray pun orang dukung.. nak buat MRI pun juru x-ray LELAKI yang tolong angkat.... !_!

sebak... sebak...
kok lelaki..??? hmmmmmm...
husnuzhon jela.. mungkin yang perempuan tak larat nak angkat.. yes..! even my weight only 37kg at the time, perempuan tetap tak larat nak angkat tau.. tahulah kalau lelaki mesti siap lambung2 agikan dengan berat 37kg tu.. ??(abang hazirah pernah cakap hazirah tersangat ringan ketika lumpuh dulu.. sebab dia pernah angkat hazirah masuk bilik kecemasan..) kekuatan lelaki dan perempuan tak sama ok.. tak sama..

sekuat mana pun kudrat seorang perempuan, dia tetap tak dapat nak lawan kudrat seorang lelaki..
refresh balik kisah lalu..

pada peringkat awal sakit, tidak pernah ada setitik pun  airmata mengalir kerana lumpuh.. tak pernah.. siap boleh ketawa, dan bergurau lagi like nothing happen masa tu.. 
nak gerak ke mana2 wheelchair dah sedia menanti..

ada cikgu form 5 hazirah yang melawat hazirah masa tu..
menangis cikgu tu ketika itu kerana melihat keadaan hazirah yang bagaikan dah tak de harapan dah nak jadi normal balik..

masakan tidak, untuk duduk pun tidak mampu kerana lumpuh dari paras pinggang ke bawah...
jika tiada sokongan belakang, memang hazirah tidak mampu untuk duduk..
tapi, masa tu hazirah sangat berpegang yang Allah sayang sangat dengan hazirah.. andai hazirah sabar, Allah akan kembalikan kesempurnaan sebagai seorang manusia.. 


gambar yang paling kiri masa hazirah dah mula boleh berjalan.. tapi kaki tetap xboleh rasa apa2..
yang tengah masa vacation kat langkawi last week... kat makam mahsuri..
yg paling kanan, with hanis najihah.. dy menangis masa nie sebab nak ikut abang sepupu dy berlari-lari..
have story..

dan tengoklah sekarang..
perhatikan tiga gambar kat atas.. daripada bertongkat sehinggalah kini, hazirah dah mampu dukung anak buah hazirah yang usianya bakal genap 2 tahun 23 jan nanti..!

ketika bertongkat nie, hazirah dah boleh berjalan dah.. dan dah boleh duduk dah.. tapi langsung tak boleh duduk atas lantai atau tempat2 keras.. mesti duduk atas kerusi.. mesti ada penyandar..! masa tu, kaki tetap tak ada rasa apa2 sehinggakan nak melangkah, hazirah mesti tengok bawah sebab takut terpijak sesuatu yang tidak sepatutnya macam kaca ke apa ke kan..?? kaki dah tak ada rasa, bila tertusuk benda tajam, pastinya sedar2 dah berdarah sebab tak rasa apa2..

kepada yang sakit atau lumpuh atau bakal lumpuh, 
tetapkan minda yang positif dan yakinlah pada Allah.. insayaAllah.. kalian boleh baik.. tengoklah hazirah sekarang... ^_^ success dengan izin Allah.. boleh drive kereta sendiri dah.. dah boleh berlari-lari anak dah.. hu3..

yang paling penting,hazirah dah boleh dukung anak2 buah hazirah dah..!
dulu, doktor selalu pesan, jangan angkat berat.. jangan dukung anak saudara.. !_!
nanti bebanan pada spine hazirah...hu3..

sekarang nie.. tengok..! hanis najihah yang umur dah nak genap 2 tahun pun hazirah dah boleh dukung dah..
sampai, asal nampak che su je mesti angkat tangan n said 'ukung..ukung..' sambil melompat2..
so sweet... ^_^

rencana Allah itu penuh hikmah ok.. jangan nak gatai2 su'zhon dengan Allah..
nanti Allah dah tak sayang hangpa baru tahu..hu3

^_^ ^_^ ^_^

2013.. he3.. adoi..adoi.. hazirah baru je genap usia 19 tahun sebulan yang lalu.. tapi, bila tengok pada tahun, kena terima hakikat bahawa usia ini sudah pun masuk angka '2'.. ya Allah.. tua dah nie. tua dah...adoi...

selamat tinggal usia belasan tahun...(buat gaya melambai..hu3)
and welcome to tens of age.. !_!..hu3...

terpaksa terima hakikat..
 tentang sambutan tahun baru.. hmm.. hazirah teringat kata2 abang long hazirah kepada adik2nya

"nanti sambutan tahun baru, pastu kamu tunggu 9/10 bulan kemudian.. banyaklah kes buang anak.."

terangkat kening hazirah.. abang hazirah yang tak kahwin lagi ada bertanya kenapa..

nie jawapan abang long..

"tengok lah cara sambutan dorang tu.. berasak-asak dengan orang ramai tanpa ambil kira lelaki dan perempuan.. batas tak jaga.. memang setiap kali perayaan macam tu ada je kes macam nie 9/10 bulan akan datang.."

abang yang bertanya terdiam.. hazirah berkerut dahi.. cuba cerna kata2 abang dalam ruangan minda..

31 dec yang lalu.. hazirah menonton tv sampai ketengah malam bersama mama..
remote control di tangan hazirah.. selesai tengok cerita lucu tajuk 'mak mengandung lagi'..
mama minta hazirah tukar channel.. nak tengok bagaimana sambutan di ambang tahun baru.. 

ya Allah... bulat mata hazirah..hu3.. 

*mengeleng..

patutlah abang cakap macam tupun.. apa yang abang cakap tu memang betul..

apa ke salah kalau sambut tahun baru dengan buat solat hajat n solat sunnat..??
nie tak..pumpang pumpang pumpang.. hebohlah sangat KONOOOOOOOOOOOOOOONNYA..!

hebohlah kat dunia nie.. tengoklah kat akhirat kelak tan mana hangpa pi...

Allahi.. jutaan manusia berhimpun dan berhimpit himpit nak tengok konsert sebelum jam berdetak tepat pukul 12 malam..
adoi.. sakit mata.. sakit mata.. seksa jiwa  aden melihatnya...
apa ke pelik.................................................................................
wanauzubillah...!
minta jauh..!

lepas tu, tapat jam 12 malam, bunyilah pompang pompang tak bereti..
yes..! i'm not deny kl antum cakap bunga api tu cantik.. yes..! memang cantik sebab warna warni..
tapi yang tak cantiknya, lautan manusia kat bawah yang tengok tu..
ke mana hilangnya malumu duhai perempuan...!

kemana hilangnya iman kalian..??!

xtahu nak kata apa..

hmm...
kita yang tak join nie jangan pula ingat kita nie lagi tiptop.. kita perlu mainkan peranan sekarang untuk agama.. planning bagaimana nak bagi sumbangan pada islam agar di negeri akhirat, kita tidak speechless ketika di tanya Allah apa yang kalian buat untuk agamaNYA..

yup...
jom kita susun perancangan untuk bagi sumbangan apa pada agama yang di cintai.. ^_^

salam sayang semua...




0 comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...